|

Trump’ın İran planı

ABD yönetimi, İran Devrim Muhafızları'nı terör örgütü listesine alma hazırlığı yapıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/02/2017 Perşembe
Güncelleme: 02:54 - 9/02/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü komutanı Tümgeneral Kasım Süleymani, dünyadan topladığı onbinlerce militanı Esed saflarında savaşmak üzere Suriye’ye soktu.
Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü komutanı Tümgeneral Kasım Süleymani, dünyadan topladığı onbinlerce militanı Esed saflarında savaşmak üzere Suriye’ye soktu.

Cumhuriyetçi Partili Senatör Ted Cruz, Ocak ayında İran Devrim Muhafızları'nı terör örgütü olarak tanınması için Kongre'ye önerge sunmuştu. Tasarıyı dikkate alan Trump yönetimi bu öneri hakkında ilgili devlet kurumlarından görüş istedi. İran'ın en güçlü askeri ve ekonomik gücünün terör grubu olarak ilan edilmesi İran'ın iç ve dış siyasetinde yoğun çatışmaları tetikleme potansiyeli taşıyor. Devrim Muhafızları, ülke ekonomisinde en büyük paya sahip şirketleri kontrol ettiği gibi İran politikasında da oldukça etkili.



KARA LİSTEDELER


Trump yönetiminin İran konusundaki kapsamlı değerlendirme çalışmalarına katılan bir yetkili, Trump yönetiminin İran'a baskıyı artırmak için yeni yollar aradığını belirtti. İsmi gizli tutulan yetkilinin belirttiğine göre Beyaz Saray nükleer anlaşmayı iptal etmek yerine, Lübnanlı militan Hizbullah grubunu, Yemen'deki Husi isyancılarını, Irak'taki bazı Şii güçleri desteklediği gerekçesiyle İran'ı cezalandırma yoluna gidebilir. ABD, Devrim Muhafızları ile bağlantılarından dolayı çok sayıda kişi ve kuruluşu daha önce kara listeye almıştı. ABD Hazine Bakanlığı 2007'de Devrim Muhafızları'nın “Kudüs Gücü”nü teröre destek veren bir birim olarak nitelemişti.


#ABD
#Donald Trump
#İran
#Hizbullah
7 yıl önce