Niyetlenmeden doktoruna danış

Orucun sağlık açısından faydaları olduğu hekimler tarafından bildiriliyor. Fakat bünyesi kaldıramayacak bazı hasta grupları oruç tutarsa daha ciddi sorunlar gelişebiliyor. Her hastanın hastalığı kendine has olmakla birlikte, hasta farklı önerilere tıbben uygunsa da oruç tutabiliyor.

Ayşenur Asuman Uğur Yeni Şafak
Her insanın vücudu uzun süreli açlığa ve susuzluğa farklı tepkiler gösterebiliyor. Kan şekeri, böbrek fonksiyonları ve kan mineral düzeyleri olması gerekenden farklı değerler alabiliyor. Bu değişimler orucun ilk yedi, on günlük döneminde yoğun olarak kendini hissettiriyor. Hastada baş dönmesi, baş ağrısı, çarpıntı, susama hissi olarak da kendini gösteriyor. Daha sonra ise vücut bu değişimlere uyum sağlıyor. Ama özellikle oruç tutmaya niyet eden bazı hasta gruplarının önce doktoru ile görüşmesi gerekiyor. Dr. İrfan Berber ve Dr. Bahar Erbaş'a siz belki danışmadan biz de danıştık.

Şeker hastaları dikkat !

Uzun süreli açlık durumundan oldukça olumsuz etkilenirler. Kan şekeri düşüklüğü ve baygınlık yaşayabilirler. Öğün atlanması durumunda ani şeker düşmeleri görülebilir. İftarda kalorili yiyecekleri hızlı tüketmek de başlı başına tansiyonu ve şekeri yükseltici bir olaydır.

Böbreklere DİKKAT !

Sağlıklı çalışan, fonksiyon kaybı olmayan böbrekler sıvı alımının azalmasına uyum sağlarlar. Fakat fonksiyon kaybı olan böbrekler uyumda zorluk yaşarlar ve daha fazla sıvıya ihtiyaç duyarlar. Bu durum gerçekleşmeyince hasta diyalize girecek hale gelebilir.

Midesinde sorun olanlar

Reflü hastalığı, hafif gastrit vakaları, irritabl barsak sendromu hastaları orucu tolere edebilirken, mide -ince barsak ülserleri ve iltihabi barsak hastalıkları olanlar sağlık problemi yaşayabilirler.

Migrenin mi var?

Her tip baş ağrısı uzun süren açlık ile tetiklenebiliyor. Sık baş ağrısı çeken hastalar ramazan başlamadan 4-5 ay önce önleyici ilaç tedavilerini başlatıp ramazan ayını biraz daha rahat geçirebilirler. Eğer o kadar vakit yoksa; bu durumda özellikle migren hastaları bir nöroloji hekimine başvurarak, baş etrafına botoks uygulaması yaptırabilir. Bunun için de yine ortalama 3-4 hafta önce bu uygulamayı yaptırmak doğru olabilir.

Tansiyon hastasıysanız

Maalesef yüksek tansiyon ve diyabet hastalarının, özellikle bu hastalıkları zor kontrol altına alınıyorsa, oruç tutmaları durumunda inme ve kalp krizi gibi damarsal sorunları yaşama olasılıkları yükseliyor.

MS hastaları için oruç

Açlığın MS'i tetiklediğine dair bir bulgu yoktur. Ancak açlıkla artan stres, sıvı kaybıyla birlikte sıcağa maruz kalma atağa veya atak benzeri şikayetlere sebep olabilir. Bu durumda hastanın hastalığı hafif ise çok dikkatli olarak oruç tutması gerekir.