iPhone X satın almamak için 5 neden!

Apple'ın 10. yıla özel telefonu iPhone X, teknoloji gündemine bomba gibi düştü. Telefonun oldukça beğenilen özellikleri olduğu kadar, çentik tasarımı, fiyatı ve gecikme süresi gibi kafalarda soru işareti bırakan yönleri de bulunuyor.

Furkan Özata Yeni Şafak
iPhone X, 3 Kasım'da satışa sunulacak ve fiyatı 999 dolardan başlayacak.

Apple’ın bu hafta gün yüzüne çıkardığı yeni bombası iPhone X, pek çok kişi tarafından beğenildi. iPhone 6 ile birlikte benimsediği tasarımın dışına çıkan Apple, telefonda kullandığı üstün özelliklerle de kullanıcıların dikkatini çekmeyi başardı.

Gelgelelim telefonun bazı özellikleri ve çevresel faktörler, iPhone X’i satın alma konusunda kullanıcıların kafasında soru işareti oluşturuyor.

İşte iPhone X almaktan soğutan o 5 gerekçe:

1 - Parmak hareketleri

Bildiğimiz üzere iPhone X’te ana ekran tuşu bulunmuyor. Apple, çerçevesiz tasarım için büyük bir adım atarak parmak izi sensörü ve ana ekran tuşundan vazgeçti. Bunun yerine iOS 11 ile birlikte kullanıcıların ana ekrana ulaşmak veya arka plandaki uygulamaları kapatmak için farklı parmak hareketleri yapması gerekiyor. Bu da telefonu kullanan kişilerde ilk etapta bir kafa karışıklığına neden olacak gibi görünüyor.

2 - Çentik tasarımı

iPhone X, ekranın üstündeki çentik dışında hemen hemen çerçevesiz tasarıma sahip. O çentikte ise kamera, kızılötesi kamera, nokta projektörü, ışık sensörü, mikrofon ve hoparlör gibi önemli donanımlar yer alıyor.

Bu çentikte her ne kadar önemli bileşenler yer alsa da, tasarımın bütünlüğünü bozuyor, oyun ve video deneyiminde can sıkabiliyor. Ayrıca iPhone X’in beyaz modelinde o çentiğin çok daha belirgin olduğu ifade ediliyor.

3 - Bekleme süresi

Bildiğimiz üzere Apple, yeni iPhone modellerini her yılın eylül ayında tanıtıyor ve tanıtımdan kısa bir süre sonra da satışa çıkıyor. Örnek vermek gerekirse iPhone 8, 12 Eylül’de tanıtıldı ve 22 Eylül’de satışa sunulacak.

Gelgelelim iPhone 8 ile aynı gün tanıtılan iPhone X ise 3 Kasım’da satışa çıkıyor. Yani 1,5 ayın üzerinde bir bekleme süresi var ki, Apple için son yıllarda alışık olduğumuz bir durum değil. Ayrıca ABD ve belli başlı Avrupa ülkelerinin dışında satışa çıkması muhtemelen Aralık ayını bulacak.

4 - Touch ID tarihe karıştı

Apple, bu telefon ile birlikte iPhone 5s’ten itibaren benimsediği Touch ID teknolojisini de bırakmış oldu. Bildiğimiz üzere bu parmak izi okuma teknolojisi, hem kilit ekranını açmakta hem de uygulama indirirken güvenliği sağlamaktaydı.

Touch ID yerine Face ID teknolojisi getirildi. Yüz tarama teknolojisi her ne kadar daha yenilikçi görünse de, Touch ID’nin kullanım kolaylığına ulaşıp ulaşamayacağı hala akıllarda bir soru işareti bırakıyor.

5 - Ateş pahası fiyatı

iPhone X, bu zamana kadar satışa sunulan en pahalı iPhone modeli olarak karşımıza çıkıyor. 999 dolardan başlayan fiyatlarla satılacak olan iPhone X’in ülkemize giriş fiyatı yüksek ihtimalle 5,500 ila 6 bin TL arasında olacak.

Ülkemizde amiral gemisi akıllı telefon fiyatı 3 bin ila 4 bin TL fiyat bandına oturdu. Fakat iPhone X’in neredeyse 2 kat daha pahalıya satılacak olması, telefonun en büyük olumsuz tarafı olarak karşımıza çıkıyor.

iPhone X hangi ülkede ne kadara satılacak?

Yeni iPhone’ların fiyatları belli oldu

İşte Apple'ın yeni iPhone modelleri