|

'Kıbrıs'ta mekik diplomasisine devam'

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide'yi kabul etti. Eide müzakerelere ilişkin,"Mekik diplomasisine devam edeceğim, umarım en yakın zamanda bir sonuca varabiliriz" dedi.

Yeni Şafak
21:03 - 18/05/2017 Perşembe
Güncelleme: 21:08 - 18/05/2017 Perşembe
AA
BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide
BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıs müzakerelerine ilişkin, "Mekik diplomasisine devam edeceğim, umarın en yakın zamanda bir sonuca varabiliriz." dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Eide'yi Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti.

Yaklaşık 2 saat süren görüşmede, Kıbrıs Türk tarafı adına müzakereleri yürüten Özdil Nami, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu ve BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar da hazır bulundu.

Toplantının ardından basın mensuplarına açıklama yapan Eide, liderlerin Kıbrıs müzakereleri kapsamında dün yaptığı son planlanmış görüşmesinde kendisinden mekik diplomasisi yapmasını talep ettiklerini, bunun üzerine bugün her iki liderle görüştüğünü ve bu mekik diplomasisine devam edeceğini bildirdi.

Eide, dün yapılan liderler görüşmenin amacının, müzakerelerde hangi aşamada olunduğunun değerlendirilmesi ve garantör ülkelerin katılımıyla İsviçre'nin Cenevre kentinde beşli bir zirvenin yeniden toplanması için tarafların hazır olup olmadığının görülmesi olduğunu kaydetti.

BM yeni zirveye hazır

Birleşmiş Milletler’in yeni bir zirve çağrısı yapmaya hazır olduğunu dile getiren Eide, ancak bunun her iki lider tarafından uygun görüldüğü bir zamanda yapabileceğini belirtti.

Eide, müzakerelerde ortak bir zemin oluşturmak için çalışmaların sürdürüldüğüne işaret ederek, “Anladığım kadarıyla her iki taraf da nihai aşamaya geçmeye hazır ancak henüz çözülmesi gereken konular var. Şu anda çözümlenmiş değiller. Mekik diplomasisine devam edeceğim, umarın en yakın zamanda bir sonuca varabiliriz. Bunun ne zaman olabileceğini söyleyemem. Bu gelecek hafta içerisine kadar sarkabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin arabuluculuğunda Mayıs 2015'te yeniden başlayan müzakereler, "Ekonomi", "Avrupa Birliği", "Mülkiyet", "Yönetim-Güç Paylaşımı", "Toprak" ile "Güvenlik ve Garantiler" olmak üzere 6 temel başlıktan oluşuyor.

#Birleşmiş Milletler
#KKTC
#Kıbrıs
7 yıl önce