|

Bağdat’a üç koldan kuşatma

ABD öncülüğündeki güçler, Suriye’nin Rakka ve Kobani kentlerinde IŞİD’e karşı yoğun saldırılarını sürdürürken örgüt de Irak’ın başkentine ilerliyor. Bağdat’ın çevresindeki Ramadi, Felluce ve Hit kentlerinde yeni kasabaları ele geçiren IŞİD, başkentin güney, kuzey ve batı kesimlerine yerleşmiş durumda.

Yeni Şafak
23:41 - 22/11/2014 Cumartesi
Güncelleme: 21:44 - 22/11/2014 Cumartesi
Diğer

Irak İslam Şam Devleti’ne (IŞİD) yönelik yoğun hava saldırılarına rağmen örgütün ilerleyişi sürüyor. ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Suriye’de Rakka, Deyre Zor ve Kobani ile Irak’ın Diyala, Selahaddin ve Beyci kentlerinde IŞİD’e karşı yoğun bombardımanından fazla etkilenmedikleri görülen militanlar, Bağdat ve çevresindeki denetimlerini giderek artırıyor. Son olarak başkentin 110 kilometre batısındaki Ramadi ile Felluce kentlerinde ve Hit ilçesinde yeni beledileri ele geçiren IŞİD, Bağdad’ın güney, kuzey ve batı kesimlerine dayanmış durumda. Yerel kaynaklardan alınan haberlere göre başkentin dış kesimlerinde Irak ordusu ve çeşitli Şii milis grupları ile IŞİD arasında sık sık çatışmalar yaşanıyor.


ABD’DEN YARDIM İSTERİZ

IŞİD geçtiğimiz ay Anbar eyaletinin Ramadi, Felluce kentlerinde ve Hit ilçesinde yeni bölgeler ele geçirmesinden sonra, Anbar eyaletinin yüzde 80’inde kontrolü sağladığını açıklamıştı. Ramadi’ye dün bir kez daha saldıran IŞİD’in yakın zamanda burayı ele geçireceği kaydedildi. IŞİD’in ilerleyişi karşısında paniğe kapılan bölgedeki yetkililer Irak ordusundan yardım istedi. Anbar İl Meclisi üyesi Azal Fehdawi, IŞİD’in Ramadi’yi kontrol altına alma riskinin arttğını kaydederken Meclis Başkanı Sabah Kerhut da, kentte durumun karışık olduğunu, Bağdad yardım göndermezse, ABD öncülüğündeki koalisyondan destek  isteyeceklerini belirtti. 


RAMADİ’DE SEFERBERLİK

IŞİD’e karşı Ramadi’deki hükümet binaları ve polis merkezlerinin çatısına silahlı kişiler yerleştirildiği kaydedilirken kentteki camilerden halka, eli silah tutan herkesin IŞİD’e karşı mücadeleye katılmaları için çağrılar yapıldı. IŞİD daha önce Ramadi’nin El-Mecar kasabasını ele geçirmişti. Irak ordusu, 1 Kasım’da Tikrit’in kuzeyindeki Beyci kentini IŞİD’den almıştı. Bağdad’ın 170 kilometre batısında Selahaddin iline bağlı Beyci ilçesinde, Irak’ın en büyük petrol rafinerisi bulunuyor. IŞİD, düşük seviyede ürettiği petrolü Musul’da halka dağıtıyordu.

#ramadi
#ışid
#ışid saldırıları
#ışid infaz
#suriye
#ırak
#abd koalisyon
9 yıl önce