|

Gazze'deki acı tablo

İsrail'in Gazze'ye 3 haftadır devam eden saldırılarının taraflar arasındaki mukayeseli bilançosu, İsrail saldırılarının "orantısızlığını" ortaya koyuyor.

Aa
00:00 - 28/07/2014 Pazartesi
Güncelleme: 21:28 - 28/07/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Gazze'deki acı tablo
Gazze'deki acı tablo

Yıllardır ambargo altındaki Gazze'nin 7 Temmuz'dan bu yana maruz kaldığı İsrail saldırılarında 1 İsrailliye mukabil 25 Filistinli yaralanırken, Filistin tarafından atılan 1 rokete karşılık, İsrail tarafından 7 füze atıldı.

Ölü ve yaralı

Filistin Sağlık Bakanlığının verilerine göre Gazze'ye yönelik saldırılarda bin 45 Filistinli hayatını kaybederken, İsrail tarafından 3'ü sivil 46 kişi öldü. Bu durumda, 1 İsrailli'nin ölmesine karşılık 23 Filistinli yaşamını yitirdi.

Haftalardır devam eden saldırılarda 6 bin 235 Filistinli ve 177 İsrail askeri yaralandı.

Aile ölümleri

İsrail'in kara, hava ve denizden düzenlediği saldırılarda 53 aile neredeyse tamamen hayata veda etti. Genellikle kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan aile katliamlarında 285 kişi öldü. İsrail tarafından ise Filistin'dekinin benzeri aile katliamlarına tanık olunmadı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, saldırıların başladığı zamandan bu güne kadar 25 sağlık merkezinin hedef alındığını ifade ederken, İsrail makamları Gazze'den atılan füzelerle vurulan herhangi bir sağlık merkezinin olduğuna ilişkin duyuruda bulunmadı.

Yerleşim yerleri

İsrail'in kara ve hava saldırılarında Gazze Şeridi'nde 2 bin 330 ev tamamen yıkılırken, 23 bin 160 evde ise kısmi tahribat meydana geldi. İsrail ise Filistinliler'in attığı roketler nedeniyle bazı evlerin küçük çapta zarar gördüğünü kaydetti.

İbadet yerleri

Resmi açıklamalara göre İsrail uçakları Gazze'de 77 camiyi bombaladı. Bunlardan 16'sı tamamen yıkılırken 61'i kısmen ayakta kalmayı başardı. İsrail'de ise şu ana kadar herhangi bir ibadet yerinin hedef alındığına ilişkin açıklama yapılmadı.

Eğitim merkezleri

Gazze'de 145 okul ile 3 üniversite İsrail saldırıları nedeniyle kısmen yıkıldı. İsrail'de ise şu ana kadar herhangi bir eğitim merkezinin hedef alındığına ilişkin bir açıklama yok.

Yardım kuruluşları

Gazze'de 9 yardım kuruluşu İsrail saldırılarına hedef oldu ve yıkıldı. İsrail'de ise şu ana kadar herhangi bir yardım kuruluşunun hedef alındığına ilişkin bilgiye rastlanmadı.

Altyapı ve göçler

İsrail saldırıları nedeniyle 6 kanalizasyon hattı zarar gördü. İsrail'deki alt yapıyı hedef alan herhangi bir saldırı ise düzenlenmedi.

Saldırılar nedeniyle evleri yıkılan veya evlerinin vurulma tehlikesi bulunan 187 bin Filistinli evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Esirler

İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın Oron Şaul isimli İsrail askerini esir aldığını açıklamasına karşılık İsrail, saldırıların başladığı günden bu yana 28 Filistinli'yi esir aldığını bildirdi.

10 yıl önce