|

ABD Somali'de yeni maceraya atılıyor

Somali’den 1993 yılında çekilen ABD, bundan neredeyse 20 yıl geçtikten sonra ülkeye yeniden asker gönderiyor. Pentagon tarafından yapılan açıklamaya göre ülkeye, el-Şabab terör örgütü ile mücadelede eğitim vermek ve özel operasyonlar düzenlemek amacıyla birkaç düzine asker konuşlandırılacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/04/2017 Pazartesi
Güncelleme: 04:23 - 17/04/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Skandal operasyondan 20 yıl sonra yeniden asker gönderiyor.
Skandal operasyondan 20 yıl sonra yeniden asker gönderiyor.

Trump yönetiminin işbaşına gelmesi ile her geçen gün etkisini ve manevra alanını artıran ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Suriye’den sonra, Afrika’nın stratejik olarak önemli ülkesi Somali’de de yeni strateji geliştiriyor. Pentagon’dan yapılan açıklamaya göre, Somali ordusunun “El-Şabab terör örgütü ile daha iyi mücadele etmesi” amacıyla, ülkeye 101’nci Hava İndirme Bölüğünden birkaç düzine asker gönderilecek. Askerlerin aynı zamanda içeriği açıklanmayan özel operasyonlar da düzenleyeceği belirtiliyor. Söz konusu konuşlandırmanın, ABD’nin son yirmi yılda, Afrika Boynuzu’na gerçekleştirdiği en büyük askeri ikmal olduğu ifade ediliyor.


TRUMP SONRASI SALDIRILAR ARTTI

Terör örgütü El-Şabab geçtiğimiz hafta, ABD Başkanı Donald Trump’ın bölgede askeri varlığı artırma kararı sonrası, başkent Mogadişu ve çevresinde saldırılarını artırdığını açıklamıştı. El-Şabab, 2011 yılında Afrika Birliği gücü askerlerinin operasyonu ile başkent Mogadişu ve ülkenin büyük bölümünden çıkartılmışsa da, son dönemde yine saldırılarını arttırmış durumda. Geçtiğimiz haftalarda, Somali’nin yeni Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Fermaju, terör örgütüne karşı askeri operasyonlar başlatmıştı.

SKANDAL OPERASYON

ABD’nin, 1993’te Mogadişu’da bulunan terör grubu liderlerini ele geçirmek için düzenlendiği operasyon tarihe geçecek skandalla sona ermişti. Operasyonda yüzlerce sivil ölürken, ABD ordusuna ait iki Kara Şahin düşürülmüş, 18 Amerikan askeri de hayatını kaybetmişti.


  • Sahada generallere tam yetki
  • ABD’de yayımlanan The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, ABD Başkanı Donald Trump’ın DEAŞ’e karşı alınan önemli kararları Savunma Bakanı James Mattis ve ABD’li generallere bıraktığını yazdı. Gazeteye göre, Trump ‘tüm bombaların anası’ olarak niteledirilen GBU-43/B’nin Afganistan’da DEAŞ’e karşı kullanıldığını, füzenin fırlatılmasının ardından öğrendi. Savunma Bakanı Mattis’in DEAŞ’ın Ortadoğu’da yeni güçlü bölgeler kurmasının önüne geçmek ve Afganistan’daki gibi örgüte bağlı yapıların yıkılması stratejisinin ‘resmi olmasa da’ yürürlüğe konulduğu belirtildi.
#ABD
#Somali
#Donald Trump
7 yıl önce