|

ABD tehcire başladı

ABD desteğiyle harekete geçen Suriye PKK’sı PYD, Arap yoğunluklu Rakka’ya, Şii milisler ise Sünni kenti Felluce’ye saldırıyor. Hem IŞİD baskısından bunalan hem de ‘IŞİD’ci’ yaftasıyla katledilmekten çekinen bölge halkı, memleketlerini terk etmeye başladı bile. Türkiye’nin güneyinde sivil halk terör örgütleri eliyle yoğun bir tehcire tâbî tutuluyor.

Yeni Şafak
04:00 - 27/05/2016 Cuma
Güncelleme: 10:42 - 27/05/2016 Cuma
Yeni Şafak

Rakka operasyonu için terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD'yi kullanan ABD, eşzamanlı gerçekleştirdiği Felluce harekatı için ise cepheye İranla koordineli şekilde Şii milisleri sürüyor. Suriye PKK'sı eğer, harekatı Rakka'nın kuzey hattında kesmeyip IŞİD'in kontrol ettiği kentin merkezine doğru kaydırırsa büyük nüfus değişimlerinin yaşanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Rakka'da yaşayan yüzbinlerce sivilin, Amerikan planı doğrultusunda Halep kuzeyi ile Humus kentinin doğusuna PYD eliyle sürgün edileceği belirtiliyor. Geçtiğimiz yıl haziran ayında ele geçirdiği Tel Abyad'ın nüfus dengesini değiştirmek için sürgün yöntemini kullanan terör örgütü, binlerce Arap ve Türkmeni kentten kovmuştu. Bu gerçeği bilen Rakkalılar, yaklaşan tehlikeye karşı teyakkuza geçerek yollara düştü bile.



120 BİN 60 BİNE DÜŞMÜŞTÜ


ABD destekli PYD'nin Rakka'ya doğru ilerlemesiyle birlikte binlerce kişi, bölgeye 150 kilometre mesafedeki Haseke'ye doğru yola çıktı. Yerel kaynaklar, PYD'li teröristlerin sivil Rakkalıları Haseke'ye almadığı ve “Ya Suriye dışına çıkın ya da güneye gidin" diyerek kuzey hattından kovmaya çalıştığını bildiriyor. Sadece Tel Abyad'da değil, PYD'nin ele geçirdiği çok sayıda bölgede on binlerce Suriyelinin baskı ve sindirmeyle yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda bırakıldığı biliniyor. Savaştan önce 120 bin nüfusu olan Tel Abyad'ın şu an nüfusu 60 bine kadar düştü. Rakka'da ise 500 bin kişi yaşıyor. Bağımsız gözlemciler PYD'nin şehri hakimiyet altına almasıyla nüfusun 200 binlere kadar düşeceğini tahmin ediliyor.



MAHMUR'DAN İNSAN TAŞIYOR


PYD, şehirlerde boşalan yerlere Kuzey Irak'tan ve özellikle Mahmur Kampı'ndan getirdiği nüfusu taşıyor. Sürgün edilen halk ise PYD tarafından 'IŞİD'ci' denilerek damgalanıyor. IŞİD ise halkın Rakka'dan ayrılmasına müsaade etmiyor. İki örgütün kabusa çevirdiği hayatlarını kurtarmak için kentten kaçabilen Araplar, soluğu Türkiye sınırında almaya başladı. Özgür Suriye Ordusu komutanlarından alınan bilgiye göre, Halep'in kuzeyinde Türkiye sınırında bulunan Azez ilçesinde muhaliflerin kontrol ettiği bölgeye 23 Mayıs'tan buyana IŞİD hakimiyetindeki yerlerden gelen yaklaşık 6 bin kişi girdi.



YPG armalı Coni


ABD askerleri Rakka'ya yönelik operasyonda aktif rol alıyor. PKK'nın Suriye kolu PYD/YPG saflarında cepheye giden 'Coniler'in


kolunda YPG arması dikkat çekiyor. ABD askerlerinin Suriye PKK'sına aktif dahlini gösteren AFP'nin fotoğrafı, sosyal medyada


en çok paylaşılan karelerden biri oldu. ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook, görüntüleri doğruladı. Günlük basın


toplantısında konuyla ilgili soruyu cevaplandıran Cook, Askerlerin DAEŞ'e karşı savaşan güçlere danışmanlık ve yardım görevi bulunuyor. Askerlerimiz ön safta yer almıyor, bu savaşa öncülük etmiyor." Cook, ısrarlı sorular üzerine, "Özel operasyon kuvvetleri geçmişte de bazı ortaklarının simgeleri ve kimliklerini belirten işaretleri taşımıştı" dedi.







Felluce'de Şii eliyle katliam endişesi


Irak'ta IŞİD elindeki Felluce'ye yönelik başlatılan operasyon ile Rakka harekatının eşzamanlı olması dikkat çekiyor. Rakka harekatında PYD'lileri kullanan ABD, İran'la birlikte koordine ettiği Felluce operasyonunda ise Şii milisleri kullanıyor.


Bu durum Suriye kuzeyi ve Orta Irak'ta demografik dengenin değiştirilmesine yönelik hamleler olarak yorumlanıyor. Daha önce İnsan Hakları Gözlem Grubu (Human Rights Watch) 'Haşdi Şabi' milislerinin Sünni bölgelere yaptıkları saldırılarda sivillere karşı savaş suçları işlendiğini duyurmuştu. Özellikle, Felluce'ye 130 kilometre mesafedeki Tikrit'te kontrolü sağlayan milisler, Sünnilere ait evleri yakmış veya el konulmuş ve toplu idamlar gerçekleştirmişti. Irak'taki çatışmalar nedeniyle evlerinden ayrılan sığınmacıların evlerine dönmelerine de yine milisler tarafından izin verilmiyor.







4 günde 6 bin kişi


Rakka'dan kaçış başladı. Türkiye sınırındaki Azez ilçesine son 4 günde 6 bin kişi geldi. Rakkalı 70 yaşındaki İbrahim Salih Abdo, Halep'in Münbiç ilçesine ulaştıktan sonra önceki gece 22.00 sularında Azez ilçesine geçtiklerini, gizlice yola çıktıklarını ve tarım arazisi içinde 5 saat yürüdükten sonra muhaliflerin bölgesine ulaştıklarını söyledi. Abdo, “IŞİD izin vermediği için yola gece çıktık. Buraya yürüyerek geldim. IŞİD bölgelerinde ölüm var. Biz ölümden kaçtık" dedi. Görüntü alınmasına izin vermeyen Rıdvan Ebu Samire ise “IŞİD eğer ev eşyalarının da alınmasına izin verseydi Rakka bir hafta içinde boşalırdı. Buraya zorluklarla ulaştım. Şimdi de Afrin üzerinden İdlib'e gideceğim. Rakka'dan çıkanlar genellikle Halep'e, İdlib ve Hama'ya gitmek istiyorlar" diye konuştu.



Cepheye Arapları sürmüşler


ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG) adlı oluşumun büyük kısmını PYD'liler oluşturuyor. Ancak SDG içinde birkaç küçük Arap aşireti de var. Rakka harekatında PYD'nin, cephede bu Arap aşiretleri kullandığı ve ölen 100'ün üzerinde militanın bunlardan oluştuğu ileri sürülüyor. Petrol yatakları ve geniş tarım arazileriyle dikkat çeken Rakka, IŞİD'in Suriye'deki başkenti olarak biliniyor. Kent eğer PYD'nin eline geçerse ya Kobani kantonuyla birleştirilecek ya da 'Rakka kantonu' adıyla yeni bir kanton ilan edilecek.


#PYD
#PKK
#Şii milisler
#Felluce
#Rakka operasyonu
8 yıl önce