|

ABD vahşeti

Halep’te camide katliam yapan ABD’nin öncülüğündeki uluslararası koalisyona bağlı savaş uçakları, bu kez Rakka’da bir okulu hedef aldı. Bombalanan okul binası enkaza döndü. Yerel kaynaklar, tümü kadın ve çocuklardan oluşan yüzlerce kişinin hayatından endişe edildiğini duyurdu. Tabka ilçesine yönelik saldırıda da en az 40 sivilin öldüğü bildirildi.

Yeni Şafak
04:00 - 23/03/2017 Perşembe
Güncelleme: 19:29 - 24/03/2017 Cuma
Yeni Şafak
ABD DEAŞ bahanesiyle okul vurdu.
ABD DEAŞ bahanesiyle okul vurdu.

Suriye'de camiden sonra bu defa bir okul katliama sahne oldu. ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı uluslararası koalisyona bağlı savaş uçakları sığınmacıların yaşadığı bir okul binasını hava saldırılarıyla enkaza çevirdi. Yüzlerce sivilin hayatından endişe edildiği bildirildi. Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, pazartesi gecesi gerçekleşen saldırı Rakka'nın 30 kilometre batısında bulunan Fırat Nehri kıyısındaki Mansura beldesine düzenlendi.



50 SIĞINMACI AİLE KALIYORDU


Saldırıda Hama, Humus ve Rakka'dan göç eden 50 civarında ailenin kaldığı bir okul hedef alındı. Yerel kaynaklar, bombalanan binanın enkaza döndüğünü, tümü kadın ve çocuklardan oluşan yüzlerce kişinin hayatını kaybettiğinden endişe edildiğini bildirdi. Bölgenin DEAŞ'ın kontrolünde olduğu, ancak okul binası çevresinde hiçbir DEAŞ unsurunun bulunmadığı, enkaz kaldırma çalışmalarının sürdüğü öğrenildi.



İKİNCİ SALDIRI TABKA'DA


Yerel kaynaklar aynı saatlerde düzenlenen bir diğer saldırıda, Rakka'nın batısındaki Tabka ilçesinin hedef alındığını, çoğu kadın ve çocuklardan oluşan en az 40 sivilin hayatını kaybettiğini öne sürdü. Ölü sayısının artmasından endişe duyuluyor. Rakka ve çevresinin DEAŞ kontrolünde olması nedeniyle çoğu zaman görsel materyallerin kamuoyuna ulaştırılabileceği internet erişimi bulunamıyor. Bölge sık sık ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı uluslararası koalisyona bağlı savaş uçaklarınca hedef alınıyor.



KATLİAMI KABUL ETTİLER


ABD, 17 Mart 2017'de Halep'in Cina köyündeki bir camide katliam yapmıştı. Yatsı namazı vakti düzenlenen saldırıda en az 70 kişi hayatını kaybetmişti. ABD, bölgeye hava saldırısı gerçekleştirdiklerini kabul etse de camiyi değil El Kaide yöneticilerine ait bir toplanma yerini hedef aldıklarını iddia etmişti. ABD Başkanı Donald Trump'ın, DEAŞ'ı yenmek için 30 gün içinde bir stratejinin hazırlanması için Savunma Bakanlığı'na (Pentagon) talimat vermesinin ardından saldırılar yoğunlaşmıştı.





Geçen hafta da cami bombalamıştı


ABD uçakları, Rakka'daki DEAŞ'lı teröristleri vurma bahanesiyle Halep'in Cina köyündeki camiyi yatsı namazı vakti bombalamıştı. Yaklaşık 200 kişinin namaz kaldığı cami enkaza dönerken, 70'in üzerinde sivil can vermişti.







Pentagon'dan Rakka itirafı


ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ABD'nin Rakka'ya birlik indirerek PYD'ye destek verdiği iddialarını doğruladı. Bakanlık, neredeyse tamamı PYD'li teröristlerden oluşan “Suriye Demokratik Güçleri”ne yardım edildiğini açıkladı. Bir başka itiraf da bölgedeki ABD güçlerinin sözcüsü Albay Joe Scrocca'dan geldi. Sözcü, hava indirmeye ek olarak PYD'ye Apache helikopterlerle yakın hava saldırı desteği, deniz piyadeleriyle topçu desteği ve özel kuvvet birlikleriyle taktiksel destek verildiğini söyledi.














#ABD
#Pentagon
#Halep
#Rakka
#DEAŞ
7 yıl önce