|

AB’de Soros çatlağı

Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın, Macaristan doğumlu Yahudi asıllı Amerikalı iş adamı George Soros’un finanse ettiği Orta Avrupa Üniversitesi’ni (CEU) kapatmaya çalıştığı iddiasıyla AB’den sert tepkilere maruz kalması ve Macaristan hakkında ihlal prosedürü başlatılması, dikkatleri Avrupa ve Macaristan’daki Soros etkisine çekti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/04/2017 Pazar
Güncelleme: 05:47 - 30/04/2017 Pazar
Yeni Şafak
George Soros
George Soros

Çarşamba günü Orban’ın da katıldığı, Avrupa Parlamentosu oturumunda, Macaristan meclisinde kabul edilen yeni yüksek öğrenim yasası ve STK’lara yönelik yasal düzenleme tartışıldı. Orban, üniversite kapatan bir yasa çıkardığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını ama Soros’un ülkesini hedef aldığının altını çizdi.

SAHTEKAR ÜNİVERSİTE

Başbakan Orban mart sonunda da Macaristan’da faaliyet gösteren CEU’yu “Soros üniversitesi” olarak adlandırmış, yasaları ihlal etmek ve sahtekarlıkla suçlamıştı. Macar hükümeti, Soros’un, gizli bir şekilde kendi kurumları üzerinden yasa dışı göçe maddi destek verdiğini vurguluyor. AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, yüksek öğrenim yasasının AB’nin “iç pazar özgürlükleri ve temel değerleriyle” uyuşmadığını söylemiş ve Macaristan hakkında ihlal prosedürü başlatma kararı alındığını ifade etmişti. Karardan bir gün sonra Orban, “AB liderlerinin bir finans spekülatörüne böylesine yüceltici, onur verici ve ödüllendirici muamelede bulunması şok edici” sözleriyle tepki göstermişti.

#Macaristan
#Viktor Orban
#George Soros
7 yıl önce