|

ABD'li uzmanlar: PKK/PYD ilişkisi kesinlikle var

ABD, Obama döneminden bu yana "DEAŞ ile savaşıyor" yalanı ile desteklediği terör örgütü PYD'nin terör örgütü PKK ile ilişkisini ise reddediyor. Türkiye sınırın yakın bölgelerde teröristlerle birlikte nöbet tutan ve onları silahlandıran ABD'nin politikasını değerlendiren ABD'li uzmanlar PYD'nin kesinlikle PKK ile bağlantılı olduğunu söylüyor. Hillary Clinton'ın eski danışmanı Hof ise, ABD'nin Rakka'ya sürmek istediği YPG'nin operasyon için doğru güç olmadığını ve bunun yanlış olduğunu ifade etti.

Yeni Şafak
10:03 - 30/04/2017 Pazar
Güncelleme: 10:34 - 30/04/2017 Pazar
Diğer
Cumhuriyetçi Parti'nin önde gelen ismi Stephen Hadley (soldaki) terör örgütü PKK ile PYD'nin ilişkisini kabul etti.
Cumhuriyetçi Parti'nin önde gelen ismi Stephen Hadley (soldaki) terör örgütü PKK ile PYD'nin ilişkisini kabul etti.

ABD’nin terör örgütü PKK/PYD’ye verdiği destek Türkiye-ABD ilişkilerinde büyük bir güven sorununa yol açtı. Türkiye için en büyük tehdit olan terör örgütü PKK/PYD’nin ilişkisi ve aynı ideolojiye sahip olduğu özellikle Obama döneminde yalanlanmaya çalışıldı. Ancak Suriye PKK’sı olarak da bilinen terör örgütü PYD’nin PKK ile aynı olduğu birçok Batılı aktör tarafından da bu ilişki doğrulanıyor. PYD/YPG’nin üst düzey yöneticilerinin tamamına yakını daha önce Kandil’de bulunmuş ve ya Kandil ile ilişkisi olan isimlerden oluşuyor. Terör örgütünün saflarında bulunan teröristlerin büyük bir kısmı da Kandil ve diğer terör kamplarından bölgeye gönderilen isimler oluşuyor.

ABD’nin Obama döneminden bu yana ‘Terör örgütü DEAŞ ile savaşıyor’ yalanı ile desteklediği ve silahlandırdığı örgütün PKK ile ilişkisi ise görmezden gelindi. Trump döneminde ise henüz bu konuda farklı bir adım atılabilmiş değil. Rakka operasyonu önce ABD’nin yeni stratejisinin netleşmesi beklenirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump’ın 16 Mayıs’ta Brüksel’de gerçekleştirecekleri görüşmede özellikle ABD’nin tavrının netleşmesi için en önemli görüşme olacak. Türkiye’nin temel beklentisi güvenlik tehdidi oluşturan terör örgütleri konusunda ABD’nin Türkiye’nin hassasiyetlerini dikkate alması.

Türkiye'nin görüşleri dikkate alınmalı

Terör örgütü PKK ile PYD’nin ilişkisi ve ayniliği ABD’li siyasetçiler tarafından da kabul ediliyor. Atlantik Zirvesi için Türkiye’ye gelen Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen isimlerinden Stephen Hadley ve Hillary Clinton’ın ABD Dışişleri Bakanı olduğu dönemde Suriye konusunda danışmanlık yapan asker kökenli Frederic Hof, Türkiye’nin görüşlerinin dikkate alınması gerektiğini söylüyor.



ABD PKK-PYD ilişkisini kabul etmeli

Habertürk’te yer alan habere göre Hadley, Türkiye ve ABD’nin politikalarının uyumlu hale gelmesi gerektiğini söyledi. Hadley, PYD’nin kesinlikle PKK’yla bağlarının olduğunu söyledi. Hadley’e göre ABD, terör örgütü konusunda bir açıklama yapmak zorunda. ABD’nin “PYD/YPG’nin, bir terör örgütü olan PKK’yla bağlantısı var” demesi ve bunu kabul etmesi gerektiğini söyleyen Hadley, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın terör örgütü PYD ile ilgili ABD Başkanı Donald Trump’a vereceğini açıkladığı belgeler için ise “Yönetim bu delilleri çok ciddiye almalı” dedi.

'YPG, Rakka'yı almak için doğru güç değil'

Hillary Clinton’a dışişleri bakanı olduğu dönemde Suriye konusunda danışmanlık yapan asker kökenli Frederic Hof ise “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ‘Terör örgütüne karşı terör örgütüyle savaşılmaz’ sözlerini anlıyorum. YPG, Rakka’yı almak için doğru güç değil” dedi. Hof, Rakka operasyonu için ABD’nin hazırladığı planın ise yetersiz olduğunu söylüyor. Hof, ABD’nin bakış açısında itiraz ettiğini ve “Türkiye’nin en büyük katkıyı sağlayan ülke olabileceğini” söylüyor.


Hof, Rakka operasyonunun biraz daha ertelenmesi gerektiğini söylüyor. Hof, “ABD ve Türkiye’nin, YPG konusunda anlaşabilece- ğini düşünüyorum, karamsar değilim. Önerdiğim gibi olursa, Rakka’nın alınması biraz ertelenir ama şehir daha doğru bir şekilde alınır. Erdoğan için en büyük öncelik, Türkiye’nin pozisyonunu açıkça anlatmak ve ABD’yle Türkiye’nin DEAŞ konusunda hedeflerinin aynı olduğunun altını çizmek. Trump için de aynı sorumluluklar geçerli” diyor.




#ABD
#Türkiye
#PKK/PYD
#Rakka
7 yıl önce