|

Açlık grevindeki Filistinlilere destek sürüyor

İslami Cihad Hareketi, İsrail hapishanelerinde açlık grevini sürdüren Filistinli tutuklulara destek olmak amacıyla Gazze'de "dayanışma çadırı" kurdu.

Yeni Şafak
13:52 - 11/08/2016 Perşembe
Güncelleme: 11:02 - 11/08/2016 Perşembe
AA
Arşiv- İsrail güçleri Filistinlileri keyfi gözaltına alıyorlar ve sebepsizce yıllarca hapishanelerde tutuyorlar.
Arşiv- İsrail güçleri Filistinlileri keyfi gözaltına alıyorlar ve sebepsizce yıllarca hapishanelerde tutuyorlar.

Uluslararası Kızılhaç Örgütü binası önünde kurulan çadıra, "İdari tutukluluğa hayır", "İnsan hakları örgütleri nerede?" yazılı pankartlar asıldı.



İslami Cihad Hareketi'nin önde gelen isimlerinden Halid El-Bataş, burada yaptığı konuşmada, İsrail hapishanelerindeki keyfi uygulamaları protesto etmek ve açlık grevi yapan Filistinlilere destek vermek için bir araya geldiklerini belirtti.



Meşru haklarını istiyorlar

Uluslararası insan hakları örgütlerinin çifte standartlı bir tutum izlememesi ve Siyonist oluşumun siyasetini deşifre etmesi gerektiğini vurgulayan Bataş, "Filistinli esirler meşru hakları dışında bir şey istemiyor." ifadesini kullandı.



İsrail makamları, haziran ayında 14,5 yıllık mahkumiyeti sona eren Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) mensubu Bilal Kayid hakkında 6 ay idari tutukluluk kararı vermiş, Kayid de 15 Haziran'da kararı protesto için açlık grevine başlamıştı. İsrail hapishanelerindeki yüzlerce Filistinli de Kayid'e destek vermek için 17 Temmuz'da açlık grevine başlamıştı.



'İdari tutukluluk' saçmalığı

İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamaya göre, istihbarata dayalı olarak Filistinliler 1 ila 6 ay alıkonabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.



#Açlık Grevi
#Filistinli tutuklular
#İslami Cihad Hareketi
#İsrail
8 yıl önce