|

Alman istihbaratı FETÖ ile çalışıyor

MİT, 15 Temmuz’daki darbe girişimine bulaşan FETÖ’cüleri tespit ederek gereğini yapması için Alman istihbaratına 311 kişilik liste verdi. Fakat Almanlar bilgileri FETÖ’cülerle paylaşıp, “MİT sizi izliyor. Adresinizi değiştirin” diye uyardı.

Yeni Şafak
04:00 - 29/03/2017 Çarşamba
Güncelleme: 07:59 - 29/03/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
FETÖ'ye devlet koruması sağlayan Alman İstihbaratının şefi Bruno Kahl, örgütün 15 Temmuz'la bir bağlantısını göremediğini iddia etmişti.
FETÖ'ye devlet koruması sağlayan Alman İstihbaratının şefi Bruno Kahl, örgütün 15 Temmuz'la bir bağlantısını göremediğini iddia etmişti.

Almanya, FETÖ'cü teröristlere tüm devlet birimleriyle kalkan oldu. Bu ülkede hainleri izlemeye alan MİT, birçoğu 15 Temmuz sonrası kaçarak Almanya'ya yerleşen teröristlerin kaldığı adresleri tespit etti. 311 kişiden oluşan liste Alman istihbarat kurumu BND'ye iletildi. Fakat Almanya, bu FETÖ'cüleri yakalayıp Türkiye'ye iade etmek yerine, onları tek tek 'izleniyorsunuz' diye uyardı. FETÖ'cü teröristleri, “MİT sizi izliyor. İkametgahınızı değiştirin. Türkiye'nin temsilciliklerine de gitmeyin" diyerek uyaran Almanya, birçok teröristin adres değiştirmesini sağladı. Türkiye'nin FETÖ'cüleri izlemesinden rahatsız olan Alman makamları, örgütü açıkça savunmaya geçti. “Ülkemizde izinsiz istihbarat çalışması yapmak suç. Yapanlar cezalandırılacak" diyen Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maizire ise ülkesinin FETÖ ile ittifakını bir kez daha gözler önüne serdi.



MİT TEK TEK TESPİT ETTİ


FETÖ üyelerinin Alman istihbaratınca bilgilendirilmesi skandalı, Süddeutscher Zeitung gazetesinin haberiyle ortaya çıktı. Habere göre Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Almanya'da yaşayan FETÖ'cüleri adım adım izleyerek fotoğrafları çekti, adresleri tespit etti. Elde edilen bilgiler, şubat ayındaki Münih Güvenlik Konferansı esnasında Alman istihbarat kurumu BND'ye iletildi. Ancak Ankara, Münih'ten FETÖ'cülerin iadesiyle ilgili işlem yapılmasını beklerken tam tersi bir tavırla karşılaştı. Alman istihbaratı, listede bulunan FETÖ'cüleri bularak onları Türkiye'ye karşı uyardı. Teröristlere “MİT sizi izliyor, adreslerinizi değiştirin; Türkiye'ye ve Türk temsilciliklerine gitmeyin" diyen Alman ajanlar, iadesi istenen 311 kişiden 78'inin 'takipten kurtulmak için' adres değiştirmesini sağladı.



ALMAN DEVLETİ ARKALARINDA


Almanya-FETÖ ittifakını bir kez daha ortaya çıkaran skandal, bu ülkenin terör örgütü için ABD'den sonra en önemli üs olduğunu da kanıtladı. Türkiye karşıtı organizasyonlarını Köln, Frankfurt, Stuttgart ve Berlin'de tüm hızıyla devam ettiren FETÖ, bu ülkede çok sayıda derneğiyle aktif durumda. Başta BND olmak üzere Almanya'nın tüm kurumlarından destek gören teröristler, bu ülkeden kolaylıkla oturum alabiliyor. Son 7 ayda 5 bin 811 FETÖ'cünün Almanya'dan oturum izni aldığı tespit edilirken, yaklaşık 2 bin kişinin de oturum izni dolmasına rağmen halen sınırdışı edilmediği öğrenildi. Almanya'ya gitmek isteyen herhangi biri vize için defalarca mülakata çağrılırken, sözkonusu kişi eğer bir FETÖ mensubuysa ilk mülakatta vizesini alabiliyor.



Viyana da koruyor


Türk güvenlik birimleri, Almanya'nın dışında Avusturya'ya da FETÖ üyelerine ilişkin istihbarat bilgileri gönderdi ve teröristlerin iadesini istedi. Fakat Ankara, tıpkı Berlin gibi Viyana'dan da beklediği tavrı göremedi. Alman makamları, “Türk istihbaratı sizi izliyor" diye FETÖ'cüleri uyarırken, Avusturya güvenlik birimleri de ülke içindeki teröristlerin adres değiştirmesini sağladı.










#MİT
#15 Temmuz
#Almanya
7 yıl önce