|

Amato: Kadın dövmek Sicilya - Pakistan geleneği

İtalya İçişleri Bakanı Giuliano Amato'nun, bugün Roma'da İslam ve entegrasyon konulu toplantıda yaptığı konuşmada, kadınları dövme adetinin "Sicilya-Pakistan geleneği" olduğuna ilişkin sözleri polemikleri de beraberinde getirdi.

Aa
00:00 - 11/07/2007 Çarşamba
Güncelleme: 21:18 - 11/07/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Amato: Kadın dövmek Sicilya - Pakistan geleneği
Amato: Kadın dövmek Sicilya - Pakistan geleneği

Amato, konuşmasında, günümüzde kimi yabancı göçmenlerin kadınlara uyguladıkları şiddetin 1970'li yıllara kadar Sicilya adasındaki İtalyanlar arasında gözlendiğini belirterek, "Kadınları dövmek, Sicilya-Pakistan geleneğidir. Tanrı, erkeğe kadını dövme yetkisi vermiyor. Ama Sicilya-Pakistan geleneği, insanları bunun tam tersine inandırmaya çalışıyor" dedi.

Farklılıkların doğal karşılanması gerektiğine de değinen Amato, "Biz ve karşımızda başkaları türünden bir anlayış söz konusu değil. Bu tür bir düşünceyi Batı'nın da aklından çıkarması gerekiyor. Netice de herbirimiz farklıyız. Özellikle İslam'dan bahsederken bunu unutmamak lazım" diye konuştu.

Amato'nun bu sözlerine başta Sicilyalılar olmak üzere çok sayıda parlamenterden tepki geldi. İtalya Fırsat Eşitliği Bakanı Stefania Prestigiacomo, Amato'yu Sicilyalılardan özür dilemeye çağırarak, "Amato çok konuşuyor. Derhal Sicilyalılardan özür dilemeli. Aksi taktirde hakkında dava açacağım" dedi.

Aile Politikaları Bakanı Yardımcısı Maria Chiara Acciarini de "Amato'nun belki Pakistanlılardan da özür dilemesi gerekiyor. Kendisinin, temel ilkelerle ilgili olarak daha ciddi bir konuşma yapmasını beklerdim" diyekonuştu.

İçişleri Bakanı Amato ise tepkiler sonrasında yaptığı değerlendirmede,konuşmasında Sicilya'nın eski dönemlerinden bahsettiğini belirterek, kendisini şu sözlerle savundu:"Sicilyalı bir ailenin çocuğu olarak, Sicilya'nın çok sevdiğim güzelyönlerinin yanı sıra, bahsettiğim türden bir geleneği olduğunu da tanıma imkanım oldu. Konu, dönemin filmlerinde ve edebiyat eserlerinde de işlenmiş durumdadır. Ben sadece, Sicilya'da artık bulunmayan, 70'li yıllarda kalmış bir olgudan söz ettim.

17 yıl önce