|

Amerikan ordusu katliamları yine görmezden geldi

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı, 2014 yılından bu yana 396 sivilin "yanlışlıkla" ölümüne neden olduğunu açıkladı. On binlerce sivil katliamına imza atan ABD'nin açıkladığı bu rakam ise tepkiyle karşılanıyor. Yerel ve bağımsız kaynaklara göre, ABD ordusu ve DEAŞ'a karşı askeri koalisyonunun sebep olduğu sivil kayıplar on binler ile ifade ediliyor.

Yeni Şafak
20:09 - 30/04/2017 Pazar
Güncelleme: 20:21 - 30/04/2017 Pazar
​Amerikan ordusu katliamları yine görmezden geldi
​
​Amerikan ordusu katliamları yine görmezden geldi ​

ABD ordusu ve DEAŞ karşıtı koalisyonun sivil katliamlarına tepkiler çığ gibi büyürken, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) son 3 yılda sadece 396 sivilin 'yanlışlıkla' öldürüldüğünü duyurdu.

17 Mart'ta Suriye'nin Halep kentinde bir camiye hava saldırısı düzenleyen ABD ordusu 70'den fazla sivili katletmişti. Bu olayın ardından tam 1 hafta sonra Musul'da bombalanan bir binada 300'den fazla sivil hayatını kaybetmişti. ABD'nin bu katliamlarından sonra, Musul'da DEAŞ'a yönelik askeri operasyonlar geçici olarak durdurulmuştu.

ABD ordusu ve DEAŞ karşıtı askeri koalisyonun katliamları ise bunlarla sınırlı değil. Afganistan, Irak, Suriye, Somali ve Yemen'de binlerce sivil, terörle mücadele adı altında öldürülmüştü.

"Sadece 396 sivil öldürdük"

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ise, ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyonun, göreve başladığı 2014 yılının ağustos ayından Mart ayına kadar 396 sivilin "yanlışlıkla" ölümüne neden olduğu bildirildi.

"Güvenilir kaynak" sorunu

Koalisyonun sivil kayıplarıyla ilgili tüm iddiaları yakından incelediği ve özellikle güvenilir kaynaklardan gelen iddiaların en hızlı şekilde ele alındığı kaydedilen açıklamada, hava saldırılarında "sivil kayıplarını en aza indirmek için hassas bir şekilde çalışıldığı" belirtildi.

Bağımsız kaynaklara göre ölen sivil sayısı on binlerce

Ancak yerel kaynaklar ve koalisyonun hava saldırılarını yakından izleyen birçok bağımsız sivil toplum örgütü, Irak ve Suriye'de çok daha fazla sivilin DEAŞ karşıtı koalisyonun hava saldırılarında hayatını kaybettiğini iddia ediyor.


#ABD
#Sivil katliamı
#CENTCOM
7 yıl önce