|

Arakan’da korkunç trajedi uyarısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Myanmar’da yüz binlerce Arakan Müslümanının göç etmesine yol açan askeri operasyonları durdurmak için ülkenin lideri Aung San Suu Kyi’nin önünde son bir şans bulunduğunu söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/09/2017 Pazartesi
Güncelleme: 00:40 - 18/09/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
​Arakan’da korkunç trajedi uyarısı
​Arakan’da korkunç trajedi uyarısı

BBC’ye konuşan Guterres, Suu Kyi’nin harekete geçip bu son şansı değerlendirmemesi durumunda “tam anlamıyla korkunç bir trajedi” yaşanacağını savundu. BM Genel Sekreteri Guterres, diğer ülkelere kaçan Arakan Müslümanları’nın ülkelerine geri dönmesine izin verilmesi gerektiğini vurguladı. BM Genel Kurulu’na katılmayacağını açıklayan Suu Kyi ise, Arakan krizinin “yanlış bilgilerden oluşan buzdağı” tarafından büyütüldüğünü, “sahte haberlerin teröristlerin çıkarlarına hizmet ettiğini” öne sürdü.

Arapça yayın yapan Rohingya Vision televizyon kanalı Müdürü Ataullah Nur ise Myanmar tarafından Arakanlı Müslümanlara uygulanan katliam için İslam aleminin bir an önce harekete geçmesini istedi. “İslam aleminden suçsuz yere katledilen halkımızın kurtarılması için harekete geçmesini istiyoruz. Rohingya halkının haklarını yeniden elde edebilmesi için bize yardım etmelerini istiyoruz” diyen Nur, Müslümanları katleden, etnik temizlik ve katliam yapan suçluların uluslararası mahkemelerde yargılanması gerektiğini belirtti.

Trajedi karşısında Türkiye’nin çabalarına dikkat çeken Nur, “Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Türk halkına ve hükümetine teşekkürlerimizi sunuyoruz. Türkiye ile bizi birbirimize bağlayan İslam kardeşliği, dostluğumuz ve Osmanlı döneminden kalma ahde vefamız var” ifadelerini kullandı.


Bangladeş’ten
yasak

Guterres’in uyarısı Bangladeş’in, ülkelerine kaçan 400 bin Arakanlının seyahat haklarını kısıtladığı bir dönemde geldi. Bangladeş polisi, Arakanlıların kendilerine verilen barınaklardan hiçbir yere gidemeyeceğini, aileleri ve akrabalarının yanına yerleşmelerine de izin verilmeyeceğini duyurmuştu. Bangladeş emniyeti, sığınmacıların otobüslere alınmaması ve sığınmacılara ev kiralanmaması talebinde de bulunmuştu. Analistlere göre bu politikanın arkasında, Arakanlıların topluma karışıp izlerini kaybettirmemesi, böylece bir gün geri gönderilmeleri veya üçüncü bir ülkeye yollanmaları amacı yatıyor.

#Bangladeş
#Arakan
#Arakanlı Müslümanlar
#Birleşmiş Milletler
#Antonio Guterres
#Rohingya
#Türkiye
#Recep Tayyip Erdoğan
7 yıl önce