|

Ashton: Bana her taraftan saldırıyorlar

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Ashton, “Bana her gün, her taraftan saldırıyorlar” dedi.

Aa
00:00 - 25/02/2010 Perşembe
Güncelleme: 23:12 - 25/02/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Ashton: Bana her taraftan saldırıyorlar
Ashton: Bana her taraftan saldırıyorlar

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi İngiliz Catherine Ashton, "Bana her gün, her taraftan saldırıyorlar" dedi.

AB dönem başkanlığı görevini yürüten İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen AB ülkeleri Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanları toplantısına katılan Ashton, bazı ülkelerden gelen tepkilere "Bana her taraftan, her gün saldırıyorlar" yanıtını verdi.

Bugün Moskova ve Kiev'deki görüşmelerinden sonra bir saatliğine Madrid'e uğrayarak AB Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanları toplantısına katılan Ashton, daha sonra Brüksel'e hareket etti.

Avrupa basınında AB dış politikasında etkili bir isim olamayacağına ilişkin eleştiriler alan Ashton, çok sayıda can kaybı ve büyük zarara yol açan depreme rağmen Haiti'ye gitmediğinden, AB'nin Afganistan özel temsilcisi olarak eski Litvanya Dışişleri Bakanı Vygaudas Usackas'ı seçmiş olmasından, dün ve bugün Mayorka adasında yapılan AB Savunma Bakanları gayriresmi toplantısına katılmamasından dolayı da bazı AB ülkelerince eleştirildi.

Madrid'deki konuşmasında, AB'nin Ortadoğu'da çözüme yönelik girişimlerini artırması için çalışacağını belirten Ashton, Mart ayında Ortadoğu ülkelerine ilk ziyaretini yapacağını duyurdu.

Ashton'un pazartesi günü İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman ile Brüksel'de yaptığı görüşme sonrası İsrail'in AB temsilcisi tarafından yapılan açıklamada, Ashton'un 17 Mart'ta İsrail'e gideceği belirtilmişti.

Ashton ayrıca, Hamas liderlerinden Mahmud el Mabhuh'un 19 Ocak'ta Dubai'de bir otelde öldürülmesi operasyonunda AB üyesi ülkelerin vatandaşlarının kredi kartları ve pasaportlarının kullanılmış olması iddialarının araştırılmasına AB'nin de katılması gerektiğini savundu.

Madrid'deki toplantıya katılan AB ülkeleri Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanları da İsrail'i telaffuz etmeden olayı kınadı. Mabhuh'un İsrail gizli servisi Mossad tarafından öldürüldüğü ileri sürülüyor.


14 yıl önce