|

Askeri gözlemciler AGİT heyetine teslim edildi

Ukrayna'da serbest bırakılan uluslararası askeri gözlemciler Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'ndan bir heyet ile Rusya temsilcisi Lukin tarafından teslim alındı.

Aa
00:00 - 3/05/2014 Cumartesi
Güncelleme: 17:41 - 3/05/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Askeri gözlemciler AGİT heyetine teslim edildi
Askeri gözlemciler AGİT heyetine teslim edildi

Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı silahlı kişilerce alıkonan uluslararası askeri gözlemciler Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'ndan bir heyet ile (AGİT) Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ve Rusya temsilcisi Vladimir Lukin tarafından Slavyansk dışında bir kontrol noktasında teslim alındı.

AGİT Ukrayna Özel Gözlem Misyonu heyeti ile Jagland ve Lukin, daha sonra gözlemcilerle 90 kilometre mesafedeki Donetsk'e geldi. 25 Nisan'dan bu yana alıkonan uluslararası gözlemciler arasında 4 Alman, 1 Danimarkalı, 1 Polonyalı ve 1 Çek görevli bulunuyordu. Gözlemcilerin Donetsk'te kısa bir süre dinlendikten sonra en kısa sürede Almanya'ya gidecekleri belirtildi.

Donetsk'e geldikten sonra Vladimir Lukin ile basına açıklama yapan Jagland, "Uluslararası toplumun temsilcisi olarak rehinelerin bırakılmasından dolayı çok mutlu ve rahatlamış durumdayım" dedi. Jagland, rehinelerin bırakılmasına yönelik çalışmalara destek verenlere özellikle Rus temsilci Lukin'e teşekkür etti.

Lukin ise gözlemcilerin serbest bırakılması karşılığında Rusya yanlısı grupların herhangi bir talepte bulunmadığını söyledi. Lukin, gözlemcilerin bırakılması kararının tamamen "insani" olduğunu kaydetti. Bir Rus vatandaşı olarak Ukrayna'da sorun yaşanmasını istemediğini söyleyen Lukin, Slavyansk'ta gazetecilerin rahatça çalışabilmesi için de görüşme yapıp yapmadıklarının sorulması üzerine, tamamen AGİT gözlemcilerinin serbest bırakılmasına odaklandıklarını belirtti. Lukin, sorunların silah ve şiddet olmadan barışçıl yollarla çözülmesini arzuladıklarını kaydetti.

Aynı soruya Jagland da ifade özgürlüğünün destekçisi olduklarını ancak buradaki amaçlarının şu anda sadece AGİT gözlemcilerinin bırakılmasına yönelik çalışmalar olduğunu kaydetti.

Rusya yanlısı gruplar nisan başından bu yana Ukrayna'nın doğusundaki çok sayıda kentte kamu binalarını federasyon kurulması amacıyla referandum talebiyle işgal altında tutuyor. Slavyansk, silahlı grupların en yoğun olarak bulundukları kent olarak öne çıkıyor. AGİT çalışmaları kapsamında bu bölgede gözlem amacıyla bulunurken yakalanan gözlemciler, Slavyansk'ta tutuluyordu.

Ukrayna ordusunun iki gün önce Slavyansk'ta silahlı gruplara yönelik başlattığı terörle mücadele operasyonu devam ediyor.

Almanya, AGİT gözlemcileri için uçak gönderdi

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, AGİT gözlemcilerinin durumlarının iyi olduğunu, gözlemcilerin bugün geç saatlerde Alman Hava Kuvvetleri''ne ait bir uçakla Berlin''e getirileceğini açıkladı.

Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında, AGİT gözlemcilerinin serbest bırakılmasını sağlayan müzakerecilere ve Rusya temsilcisi Vladimir Lukin''e teşekkür etti.

AGİT heyetinin tüm üyelerini güvenli bir şekilde getirmek üzere Alman Hava Kuvvetleri''ne ait bir uçağın Ukrayna''na gönderildiğini belirten Leyen, ''Her şey planlandığı gibi giderse AGİT heyeti bugün geç saatlerde uçakla Berlin Tegel Havalimanı''nın askeri bölümünde olacak'' dedi.

Yalnızca Alman askerlerin değil, AGİT heyetindeki Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Danimarka vatandaşı gözlemcilerin de aynı açıkla Berlin''e getirileceği bilgisini veren Leyen, bu ülkelerin savunma bakanlarının da Berlin''e gelmelerinin planlandığını, gözlemcilerin bakanlarıyla birlikte ülkelerine döneceğini söyledi.

Albay Schneider ile telefonda görüştü

Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından 8 gün alıkonan AGİT müzakere heyetindeki Alman Albay Axel Schneider ile telefonda görüştüğünü belirten Leyen, Alman askeri gözlemcinin kendisine Rusya temsilcisi Vladimir Lukin''in serbest kalmalarını sağlamak için büyük çaba gösterdiğini anlattığını kaydetti.

Savunma Bakanı Leyen, ''Albay Schneider, heyetteki gözlemcilerin bu zor anlarda ülkelerini en iyi şekilde temsil ettiklerini anlatarak benim de bunu vurgulamamı rica etti'' şeklinde konuştu.

Steinmeier''den teşekkür

Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de yaptığı açıklamada, AGİT heyetinin serbest bırakılmasını sağlamak için çok yoğun diplomatik çaba gösterdiklerini belirterek, ''Sonunda tüm gözlemci heyetinin ve aynı zamanda Ukraynalı askerlerin serbest kalmasını sağlamaktan çok büyük mutluluk duyuyorum'' dedi.

Bu sonucun alınmasında AGİT çalışanlarının, müzakere heyetinin, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland''ın, AGİT Dönem Başkanı İsviçre''nin Konfederasyon Başkanı Didier Burkhalter ile Rusya temsilcisi Vladimir Lukin''in büyük çabaları olduğunu vurgulayan Steinmeier, ''Bu mutlu sonuç için katkıda bulunan herkese kalpten teşekkür ediyorum'' dedi.

AGİT heyetinin serbest bırakılmasından büyük mutluluk duyduğunu ancak bölgede krizin devam ettiğine dikkati çeken Steinmeier, tüm taraflara gerilimin düşürülmesi ve siyasi çözüme dönük adımlar atılması çağrısında bulundu.

''Dün Odessa''da 40''tan fazla kişinin öldüğü trajedi umarım bir son olur, bir daha tekrarlanmaz'' diyen Steinmeier, ''Şiddetin şiddeti doğurduğunu, buna şimdi son verilmezse, bir noktada bu şiddet olaylarının önüne artık hiçbir şekilde geçilemeyeceğini unutmamak gerekiyor. Bu nedenle ilgili tüm taraflardaki siyasi sorumlulara çağrıda bulunmak istiyoruz. Artık kimse ateşe körükle gitmemeli. Savaş söylemine son verilmeli. Ukrayna''da siyasi çözüm arayışı yoluna geri dönülmeli'' şeklinde konuştu.


10 yıl önce