|

Avustralya kimin yanında olacağını tartışıyor

Avustralya eski Genelkurmay Başkanı Leahy, "Kuzey Kore ve ABD arasında çıkabilecek kanlı ve çirkin bir savaşta, ABD'nin yanında yer almadan önce bu konu parlamentoda görüşülmeli" açıklamasında bulundu.

Yeni Şafak
11:15 - 12/08/2017 Cumartesi
Güncelleme: 12:26 - 12/08/2017 Cumartesi
AA
Leahy, Kuzey Kore ve ABD arasında tırmanan gerginliğin diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini kaydetti.
Leahy, Kuzey Kore ve ABD arasında tırmanan gerginliğin diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini kaydetti.

Avustralya'nın eski Genelkurmay Başkanı Peter Francis Leahy, Başbakan Malcolm Turnbull'u, Kuzey Kore ile olası "kanlı ve çirkin" bir savaşta ABD'nin yanında yer almadan önce konuyu parlamentoda görüşmeye çağırdı.

Avustralya Yayın Kurumunda çıkan habere göre, 2002-2008 yıllarında Genelkurmay Başkanlığı yapan Canberra Üniversitesi Ulusal Güvenlik Enstitüsü Direktörü Prof. Leahy, Kuzey Kore ve ABD arasında tırmanan gerginliğin diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini kaydetti.



  • Başbakan Turnbull'un, Kuzey Kore'nin ABD'ye saldırması durumunda Avustralya, Yeni Zelanda, Birleşik Devletler (ANZUS) Güvenlik Anlaşması çerçevesinde ABD'nin yanında olacakları açıklamasına dikkati çeken Leahy, Soğuk Savaş döneminde imzalanan bu anlaşmanın ülkesinin taahhüdünü garanti etmediğini belirtti.
"Mümkün olduğu kadar çabuk karar verilmeli"

Turnbull'a, Kuzey Kore ve ABD arasında çıkabilecek olası "kanlı ve çirkin" bir savaşta ABD'nin yanında yer almadan önce konuyu parlamentoya getirme çağrısı yapan Leahy, "Belki derin bir nefes alıp diplomatik ve ekonomik seçenekleri mümkün olduğu kadar çabuk değerlendirmemiz gerekiyor çünkü birkaç gün içinde bir savaşın içinde olma düşüncesi çok korkunç." dedi.

Leahy, Kuzey Kore topçu birliklerinin hızlı şekilde Güney Kore'ye karşı harekete geçebileceğine işaret ederek,

Turnbull, dün, "ABD tabii ki Avustralya dahil müttefiklerinin yanında duruyor ve biz de Birleşik Devletler'in yanında duruyoruz. Bu yüzden çok net olarak ABD'ye saldırı olursa ANZUS devreye girer." açıklamasında bulunmuştu.

Avustralya, Yeni Zelanda ve ABD arasında 1951'de imzalanan ANZUS Güvenlik Anlaşması, söz konusu ülkelerin Büyük Okyanus bölgesinde herhangi bir saldırıya uğramaları halinde birbirlerine yardım etmelerini öngörüyor.

Kuzey Kore'nin balistik füzelerine entegre edebileceği nükleer savaş başlıkları üretmeyi başardığına ilişkin iddiaların ortaya atılması üzerine ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore'nin ABD'yi tehdit etmesi durumunda "daha önce görülmemiş bir gazapla karşı karşıya kalacaklarını" söylemişti.

"Pişman olacak"

Trump'ın açıklamaları üzerine Kuzey Kore devlet televizyonu, Kim Jong-un yönetiminin ABD'ye bağlı Guam Adası'nı vurabileceğine dair haber yayımlamış, bunun üzerine de ABD Savunma Bakanı James Mattis, Pyongyang yönetimine "rejimini ve halkını yıkıma götürecek bir eylemi tasavvur etmeyi bırakması" çağrısında bulunmuştu.

Trump, son yaptığı açıklamada, Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un'un Guam Adası'nı bir kez daha açıktan tehdit etmesi durumunda "bunu yaptığına pişman olacağını" ifade etmişti.


#ABD
#Avustralya
#Kuzey Kore
7 yıl önce