|

Avustralya'da başörtülü ilana tehdit

Avustralya'da iki başörtülü kızın yer aldığı afişi panosuna koyan Canberra Tiyatro Merkezi bombalanmakla tehdit edildi. Tiyatro Merkezi, gelen tehditler üzerine paylaşımı kaldırdı fakat afişin yarın kutlanacak Avustralya Günü'ne kadar merkez girişindeki panoda kalacağını açıkladı.

Yeni Şafak
01:55 - 25/01/2017 Çarşamba
Güncelleme: 15:00 - 25/01/2017 Çarşamba
AA

Avustralya'da Avustralya Günü için hazırlanan iki başörtülü kızın yer aldığı afişi bina girişindeki ekrana koyan Canberra Tiyatro Merkezi bomba tehdidi aldı.



Avustralya Yayın Kurumu ABC'de yer alan habere göre, Avustralya Günü için hazırlanan ve iki başörtülü kızın yer aldığı afişi bina girişindeki ekrana koyan ve aynı zamanda sosyal medya üzerinden paylaşan Canberra Tiyatro Merkezi, İslam karşıtı ırkçı gruplar tarafından bombalanmakla tehdit edildi.



Canberra Tiyatro Merkezi'nin söz konusu afişi sosyal medya üzerinden paylaşımına ilişkin üyelerini bilgilendiren İslam karşıtı ırkçı grup Respect Australia, üyelerine tepki göstermeleri çağrısında bulundu. Canberra Tiyatro Merkezi'ni sosyal medya üzerinden tehdit eden İslam karşıtları, "bombalayın", "yakarak indirin" şeklinde mesajlar paylaştı.



Tiyatro Merkezi, gelen tehditler üzerine paylaşımı kaldırdı fakat afişin yarın kutlanacak Avustralya Günü'ne kadar merkez girişindeki panoda kalacağını açıkladı.



"Bu genç kızların imajı çok kültürlülüğün harika bir göstergesidir"


Avustralya Başkent Bölgesi (ACT) hükümeti tarafından yapılan açıklamada, ''Bu genç kızların imajı çok kültürlülüğün harika bir örneğidir. Bu kızlar onurlu Avustralyalılar, aynı zamanda da geldikleri ülkeye saygılılar. Herkes tarafından bu görülmeli ve kutlanmalıdır." ifadeleri kullanıldı.



"Tepkiler mantıksız"


ACT hükümeti lideri Andrew Barr reklama tepkileri "fanatik" ve "mantıksız" olarak değerlendirerek hükümetin bundan geri adım atmayacağını söyledi. Barr, "Bu tür gözdağına boyun eğmeyeceğiz. Her toplumda ırkçılar olacaktır ama ben onlara ACT'de herhangi bir destek vermeyeceğim. Bunlar ciddi tehditse, o zaman tehditte bulunanlar tutuklanmalı, kanunun tüm gücü onlara hatırlatılmalı. Bu ülkede cezai yaptırımlara maruz kalmadan bina bombalama tehditleri yapamazsınız." dedi.



"Yapsak da yapmasak da lanetliyiz"


Canberra Çok Kültürlü Topluluk Forumu Başkanı Diana Abdel-Rahman, tehditler karşında şaşkın olduğunu belirterek "Böyle bir şeyin Canberra'da gerçekleşmesi şoke edici." dedi.



Abdel-Rahman, "Beni endişelendiren şey Müslümanları tehdit eden ve küfreden insanlarla, Müslümanların Avustralya toplumuna adapte olmadıkları veya bir parçası olmadıklarından şikayet eden insanların aynı olması. Bazen düşünüyorum ki yapsak da yapmasak da lanetliyiz." dedi.



Avustralya'da her yıl 26 Ocak'ta resmi tatil ilan edilerek törenlerle kutlanan Avustralya Günü için hazırlanan reklam panolarında, bu yıl Avustralya bayrakları taşıyan iki başörtülü kızın fotoğraflarının bulunduğu afişlere de yer verilmişti.



Geçen hafta Melbourne'ün Cranbourne semtine asılan afişler, ırkçılardan gelen tepki ve tehditler üzerine kaldırılmıştı. Afişlerin kaldırılmasına tepki gösteren Avustralyalılar, sosyal medya üzerinden afişlerin yeniden ve daha fazla sayıda asılabilmesi için kampanya başlatmıştı. Kampanyaya 24 saat içinde 125 bin Avustralya doları (97 bin dolar) bağışta bulunularak afişlerin ülke geneline asılması sağlanmıştı.



#Canberra
#Avustralya
7 yıl önce