|

BAE'den yeni çıkış: Ya Katar ya biz

Katar'ı ablukaya alan Suudi Arabistan, BAE ve diğer ülkeler uyguladıkları yaptırımların yetersiz olmasından sonra ekonomik alana yöneldi. Katar'ı sıkıştırmak için her türlü yola başvuran BAE'nin Moskova Büyükelçisi Ghobash, ticari ortaklarına "Ya Katar ya biz" teklifini sunabileceklerini söyledi.

Yeni Şafak
09:21 - 28/06/2017 Çarşamba
Güncelleme: 09:25 - 28/06/2017 Çarşamba
Diğer
Körfez ülkeleri Katar'a karşı yeni yaptırımları devreye sokmayı tartışıyor.
Körfez ülkeleri Katar'a karşı yeni yaptırımları devreye sokmayı tartışıyor.

Katar'a uygulanan abluka kapsamında Körfez ülkeleri yeni yaptırımlar üzerinde çalışıyor. Birleşik Arap Emirlikleri'nin Rusya büyükelçisi Omar Ghobash, ticari ortaklara "Ya Katar ya biz" teklifinin sunulabileceğini açıkladı

Körfez ülkeleri, Katar üzerinde yeni yaptırımlar uygulamayı düşünüyor. Birleşik Arap Emirlikleri'nin Rusya büyükelçisi Omar Ghobash'ın İngiliz gazetesi The Guardian'a Londra'da verdiği röportaja göre tek olasılık Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi'nden Katar'ın çıkarılması değil.

'Seçim yapmaları lazım'

Ghobash'ın aktardığına göre Arap ülkeleri ticari ortaklarına ya kendileriyle çalışmaya devam etmeleri ya da Katar'ın yanında olarak ekonomik ilişkileri toptan bitirmek arasında bir seçime zorlayacak. Rusya büyükelçisi röportajında şu ifadeleri kullandı.

"Şu an üzerinde düşündüğümüz birçok ekonomik yaptırım olasılığı var. Bir tanesi kendi ticari ortaklarımıza, bizimle çalışmak istiyorsanız o zaman bir seçim yapmak zorundasınız fikri" Omar Ghobash -

BAE Rusya Büyükelçisi Katar'ın bu yaptırımlarla İran ile yakınlaşmaya zorlanıp zorlanmadıklarıyla ilgili soruya ise Ghobash, "Riskin farkındayız, İran'ın rotasına girebilirler elbette ancak bunun sonuçlarına katlanacağız. Katar bir seçim yapmalı." şeklinde yanıt verdi.

BAE, Suudi Arabistan, Mısır ve Bahreyn başta olmak üzere Arap ülkeleriyle ciddi diplomatik kriz yaşayan Katar, söz konusu ülkeler tarafından radikal terörist grupları fonlamakla suçlanıyordu. Geçtiğimiz günlerde 13 maddelik bir talep listesi yayımlayan Körfez grubu 10 gün süre verdiği Katar'dan Müslüman Kardeşler ile olan ilişkisini kesmesi ve Al Jazeera ofislerinin kapatılması gibi taleplerde bulunmuştu.

Doha ise gerek suçlamaları gerekse de talepleri reddetmişti.

#BAE
#Katar
#Suudi Arabistan
7 yıl önce
default-profile-img