|

Bastı gitti

Terör örgütlerine verdiği destekle kötü şöhrete kavuşan ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass görevinden alındı. ABD Başkanı Donald Trump, sicili kabarık elçiyi Türkiye’den çekerek Kabil Büyükelçiliğine aday gösterdi. Bass, terör örgütlerine destek ve himaye sunduğu 3 yıllık Türkiye kariyeri boyunca çok sayıda kirli oyunun merkezindeki isimdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/07/2017 Cumartesi
Güncelleme: 02:03 - 22/07/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
John Bass
John Bass

ABD Başkanı Donald Trump, 2014’ten bu yana ülkenin Ankara Büyükelçiliği görevini yürüten John Bass’ı Türkiye’den çekerek Kabil Büyükelçiliğine aday gösterdi. Kabil’de görevine başlayabilmesi için Senato Genel Kurulundan onay alması gereken Bass’ın yerine gelecek yeni büyükelçi adayının ismi ise henüz açıklanmadı. Gözünü kırpmadan yalan söylemesiyle meşhur Bass, 3 yıllık Türkiye kariyeri boyunca çok sayıda kirli oyunun merkez figüranlarındandı. Dünyanın gözü önünde terör örgütü PKK/PYD/YPG’yi silaha boğan ABD yönetimi görüntülere rağmen yardım ettiğini inkar ederken John Bass da Aralık 2016’da “YPG’ye silah-patlayıcı vermiyoruz, nokta” açıklaması yaptı. O bu açıklamayı yaptığı sırada da bölgedeki Rümeylan hava üssüne askeri kargo uçakları indiği öğrenildi. Takvimler 2017 Haziran’ını gösterdiğinde çark eden Bass, ABD’nin, PKK’nın Suriye kolu olan PYD’yi terör örgütü olarak kabul etmediğini söyledi.

GİZLİCE
ARTVİN’E GİTTİ

Bass, Eylül 2016’da sivil bir araçla gizlice Artvin’e gitmiş, bölgedeki HES’lerin bulunduğu köyleri gezdi. Birkaç gün sonra da Türkiye’deki 28 belediyeye olağanüstü hal kapsamında kayyum atanmasını eleştirdi.

3 saat bekletti

15 Temmuz gecesi, Türk hükümeti bunun bir darbe girişimi olduğunu belirterek ABD’den seçilmiş hükümete desteğini açıklamasını talep etti. Ancak Ankara’nın beklediği ve Bass’in söylediğine göre derhâl Washington’a iletilen destek talebi, darbe girişiminin sonucu henüz bilinemediğinden gelmek bilmedi. Saat 02.00’ye doğru darbenin başarısız olacağı artık anlaşıldı. Beyaz Saray ve ABD Dışişleri’nden açıklama ancak Türkiye saati ile 02.05’te geldi.


Çengelköy’de darbe buluşması

Terör örgütlerine açık destek veren Bass'ın, 15 Temmuz darbe girişiminden bir gün önce Çengelköy'de darbeci bir rütbeli asker ile görüş alışverişinde bulunduğu ortaya çıkmıştı. Bir kafe işletmesinin kamerasına yansıyan görüntüyle suç üstü yakalanan Bass, 14 Temmuz günü Ankara'da olduğunu iddia etmişti.

#Ankara
#FETÖ
#John Bass
7 yıl önce