|

Batı şaşkın

ABD’de skandallar ve krizlerle dolu yoğun tempolu kampanya sürecinin ardından birçok kritik eyalette başarı elde ederek seçimlerden zaferle çıkan Donal Trump’ın galibiyeti başta Avrupa olmak üzere tüm dünyada şaşkınlıkla karşılandı. Trump’ın rakibi Clinton’ı yenmesiyle büyük bir şok yaşayan Batılı liderler sonuçların endişe verici olduğunu kaydetti. Trump’ı ilk kutlayan isimler ise Putin ve Sisi oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/11/2016 Perşembe
Güncelleme: 20:40 - 9/11/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

ABD'de 2016 başkanlık seçimini kazanan Cumhuriyetçi Partinin adayı Donald Trump ilk kutlayan isimlerden biri Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin oldu. Putin, Trump'a tebrik mesajı gönderdi. Tebrik mesajında Putin, Rusya-ABD ilişkilerinin krizden çıkartılması, uluslararası gündemdeki konuların çözümü ve küresel güvenlik tehditlerine cevap aranması konularında birlikte çalışmayı umut ettiğini belirtti.



Şok yaşıyoruz


ABD seçimlerinde Cumhuriyetçi aday Trump'ın zaferi Avrupa'da şok etkisi yarattı. Donald Trump'ı tebrik eden Almanya Başbakanı Angela Merkel, yaptığı açıklamada, “ABD eski ve saygın bir demokrasiye sahiptir. Bu yılki seçim mücadelesi, kısmen zor katlanılabilir, ihtilafların yaşandığı özel bir dönem oldu. Ben de mutlaka çoğunuzun yaptığı gibi seçim sonuçlarını büyük heyecanla bekledim. Amerikan halkının özgür ve adil seçimler sonucunda kimi başkan seçtiği, ABD'nin sınırları ötesinde öneme sahip.” diye konuştu. Almanya Dışişleri Bakanı Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de “Sonuç, Almanya'da çoğunluğunun dilediğinden farklı çıktı. Ancak elbette sonucu kabul ediyoruz.” ifadelerini kullandı. Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen ise, “Şok yaşıyoruz” dedi.





Hollande endişeli


Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Trump sonrası için “Artık yeni bir belirsizlik döneminin başlangıcı.” dedi. Hollande, Trump'ın seçilmesinin, başta Ortadoğu ve ekonomik ilişkiler olmak üzere birçok alanda bir takım endişelere neden olduğuna işaret etti.Fransa'nın aşırı sağ parti lideri Marine Le Pen Donald Trump'ı twitter hesabından “Amerika Birleşik Devletleri'nin yeni Başkanı ve özgür Amerikan halkını tebrik ediyorum” dedi.



Piyasaları tedirgin etti


İsveç Başbakanı Stefan Löfven, Trump'ın seçimleri kazanmasının ardından, “Seçim sonuçları sıradan insanlarda endişe yarattığı gibi piyasaları da tedirgin etti” değerlendirmesinde bulundu. İspanya'da geçen hafta yemin ederek göreve başlayan azınlık hükümeti, Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla yaptığı açıklamada, Trump'un ABD başkanı olmasını “en samimi duygularla” kutladı.



Trump'a ilk davet


AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, sonuçların belli olmasından kısa süre sonra yayınladıkları ortak mektupla Trump'ı kutladı.



Juncker, Trump'ı özel bir AB-ABD zirvesi için Avrupa'ya davet etti . Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ise Trump'ın milyonlarca Amerikalı'nın korku ve sıkıntılarının bayraktarı olmayı becerdiğini belirterek “Bu kaygılarla, güvenilir politikalar ve tekliflerle ilgilenilmek zorunda. Başkan Trump'ın bölünmüş bir milleti bir araya getirmek gibi göz korkutucu bir vazifesi olacak.” ifadesini kullandı.



“Trump, İsrail'in gerçek dostu”


İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD'deki başkanlık seçimini kazanan Donald Trump'ı “İsrail'in gerçek dostu” olarak nitelendirerek tebrik etti. Netanyahu yaptığı açıklamada, “Başkanlık seçimini kazanan Trump'ı tebrik ediyorum. Trump, İsrail'in gerçek dostudur. Bölgenin güvenliği, istikrarı ve barışı için birlikte çalışacağız.” ifadelerini kullandı. Filistin Kurtuluş Örgütü Genel Sekreteri Saib Ureykat, yaptığı yazılı açıklamada, Trump'tan “iki devletli çözüm “için çalışması talebinde bulundu. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, “ABD'deki seçim sonuçlarının İran'ın politikalarına hiçbir etkisi bulunmuyor.” dedi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Trump'a tebrik mesajı gönderdi.



Sisi'den tebrik






Amerika Birleşik Devletleri'ndeki (ABD) başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın seçilmesinin ardından Arap liderleri “iş birliğinin güçlendirilmesi” mesajları verdi. Mısır Cunta lideri Abdulfettah es-Sisi, Trump döneminde iki ülke arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesini ümit ettiğini belirtti. Sisi'nin ABD'nin yeni başkanı Trump'ı tebrik ettiği ve başarı dileklerinde bulunduğu ifade edildi.Suudi Arabistan haber ajansı SPA'da yer alan habere göre, Kral Selman bin Abdulaziz, Trump'ı başkanlık yarışında göstermiş olduğu başarıdan dolayı kutladı. Kuveyt Emiri Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah da ABD'nin 45. Başkanı seçilen Trump'ı kutladı. Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, seçimleri kazanması dolayısıyla Trump'a tebrik telgrafı gönderdi. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Halife bin Zayid Al Nahyan da Trump'ı telgraf göndererek, kutladı.



#ABD seçimleri
#Donal Trump
#Vladimir Putin
7 yıl önce