|

BM krizi itiraf etti

Somali’de kuraklıktan ölenlerin sayısını 232 olarak açıkladığı için trajedinin büyüklüğünü gizlemekle suçlanan BM, geç de olsa gerçeği gördü.  2011’deki kuraklıkta 260 bin kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan BM Sözcüsü Adrian Edwards, “Bu durumun bir daha yaşanmaması için çaba göstermeliyiz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/04/2017 Perşembe
Güncelleme: 03:21 - 13/04/2017 Perşembe
Yeni Şafak
​BM krizi itiraf etti
​BM krizi itiraf etti

Somali’de açlık krizi devasa boyutlara ulaştı. BM Sözcüsü Adrian Edwards “Uluslararası kamuoyuna bir mesajımız var. 2011 yılında Somali Yarımadası’nda meydana gelen kuraklık 260 bin kişinin hayatına mal oldu ve ölen çocukların yarısından çoğu beş yaşın altında. Bu durumun bir daha yaşanmamasına çalışmalıyız” diye konuştu. Yetkililer daha şimdiden Güney Sudan ve Somali’de binlerce insanın yiyecek bulmak için evlerini terk ettiğini açıkladı. Afrika’nın boynuzu olarak bilinen Somali Yarımadası’nda yaşanan kuraklık, açlık krizi ve iç savaş sebebiyle her sene binlerce sivil hayatını kaybediyor.


Rapor yalan çıktı

12 milyon insanın yaşadığı ülkede nüfusun yarısı açlıktan ölüm tehlikesi yaşarken, dünyayı temsil ettiği iddiasıyla kurulan Birleşmiş Milletler’in (BM), hazırladığı rapor ile Somali’de yaşanan felaketi ne kadar hafife aldığı ortaya çıkmıştı.


BM raporlarında kuraklığa bağlı ölüm rakamlarının azaltıldığı belirlenmiş, 2 binin üzerinde insanın hayatını kaybetmesine rağmen bu sayının yalnızca 232 olarak gösterildiği ortaya çıkmıştı. Raporlarda ayrıca yapıldığı iddia edilen yardım harcamalarının çok cüzi miktarlarda kaldığı belirtilmişti.

#BM
#İstanbul
#Somali
7 yıl önce