|

Bolluk dünyasında kıtlık sınırı

BM Genel Sekreteri Guterres, Güney Sudan için açlık uyarısında bulundu. Guterres Somali, Nijerya ve Yemen’de de açlık tehdidi altındaki 20 milyon kişi için harekete geçilmesini istedi. Tarihin en bol dönemleri yaşanırken dünyanın bir kısmında insanların kıtlık sınırına gelmesi dikkat çekiyor.

Yeni Şafak
11:05 - 27/02/2017 Pazartesi
Güncelleme: 12:16 - 27/02/2017 Pazartesi
AFP
AFP

1.4 milyonu çocuk olmak üzere dünyada 20 milyon insan açlık sınırında. BM Genel Sekreteri Guterres, Güney Sudan için açlık uyarısında bulundu. Guterres Somali, Nijerya ve Yemen'de de açlık tehdidi altındaki 20 milyon kişi için harekete geçilmesini istedi. Dünyanın bir kısmı bolluk içerisinde çılgın tüketim toplumları halinde yaşarken, sömürüler sebebiyle kıtlığa mahkum edilen kara Afrika'da sadece 5 milyar 600 milyon dolara ihtiyaç var.



Guterres, bu dört ülkede yeterli gıda maddesi bulunmadığına dikkat çekerek daha fazla eylem ve daha fazla paraya ihtiyaç olduğunu vurguladı.



Felaketin engellenmesi için hakarete geçilmesi gerektiğini söyleyen Guterres, bu ülkelere yardım ulaştırmanın önündeki en büyük engelin, finansal sorunlar olduğuna dikkat çekerek, "sadece Güney Sudan, Somali, yemen ve Nijerya'ya bu yıl içinde destek verebilmek için 5 milyar 600 milyon doların üzerinde paraya ihtiyaç duyulduğunu, durumun aciliyeti bakımından Mart ayı sonuna kadar ise en az 4 milyar 400 milyon dolar gerekli olduğunun ifade etti.



BM Genel Sekreteri şimdiye kadar ancak 90 milyon dolar toplandığına dikkat çekti. Guterres, "Bu yılın başındayız ancak bu rakamlar beni yine de endişelendiriyor” dedi.



1 milyon kişi kıtlığın eşiğinde


BM verilerine göre, Güney Sudan'da 100 bin kişi açlık nedeniyle ölümün, 1 milyon kişiyse kıtlığın eşiğinde. Somali'de, 2,9 milyon, Yemen'de 7,3 milyon, Njeryanın kuzey doğusunda ise 5,1 milyon kişi acil gıda yardımına ihtiyaç duyuyor.



BM Çocuklara Yardım Fonu'na (UNICEF) göre ise söz konusu ülkelerde 1,4 milyon çocuk açlıktan ölme riski taşıyor.



Aşırı derecede yetersiz beslenmeye maruz kalan milyonlarca insanın ölümün eşiğinde olduğunu, hastalıklara ve salgınlara karşı savunmasız kaldığını ifade eden Guterres,"Hayvanlarını yiyecek için öldürmek zorunda kalıyorlar, gelecek yıl tohum için sakladıkları tahılları tüketiyorlar." dedi.



WFP'nin Başekonomisti Arif Hüseyin, savaşlar ve kıtlık nedeniyle, son yıllarda ilk kez yardım çalışanlarının dünyanın dört farklı yerinde aynı anda yaşanan açlıktan bahsettiğini söyledi.



Hüseyin ayrıca, uluslararası insani yardım dağıtımındaki rekor düzeylere karşın, ihtiyaç duyan herkesin bakımına yetecek seviyede olmadığını vurguladı.







#BM
#Guterres
7 yıl önce