|

Çin'den Lam'a destek olma çağrısı

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi "Baş Yöneticisi" Leung Chun-ying, dün yapılan yeni dönem liderlik seçiminin galibi ve Pekin yanlısı Carrie Lam ile görüştü. Leung, Hong Kong halkını yeni seçilen Lam'a destek olmaya çağırdı.

Yeni Şafak
09:22 - 27/03/2017 Pazartesi
Güncelleme: 09:28 - 27/03/2017 Pazartesi
AA
Hong Kong'un baş yöneticisi Leung Chun-ying, Hong Kong halkına yeni seçilen Lam'a destek olma çağrısında bulundu.
Hong Kong'un baş yöneticisi Leung Chun-ying, Hong Kong halkına yeni seçilen Lam'a destek olma çağrısında bulundu.

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi "Baş Yöneticisi" Leung Chun-ying, dün yapılan yeni dönem liderlik seçiminin galibi Pekin yanlısı Carrie Lam ile görüştü.



Lam ile Leung'ün Hong Kong'da yaptığı görüşmede geçiş süreci ele alındı.



Leung, toplantı sonrası yaptığı basın açıklamasında, Hong Kong'un potansiyelinin daha iyi açığa çıkması için halkı yeni liderlerine destek olmaya çağırdı.



Geçiş süreci için Lam'a gerekli desteği vereceğine işaret eden Leung, söz konusu sürecin pürüzsüz şekilde tamamlanmasının önemli olduğunu dile getirdi.



Baş Yöneticilik seçiminin, Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi ve Hong Kong Anayasasının seçime ilişkin maddelerine sadık kalınarak yapıldığını vurgulayan Leung, Hong Kong halkının kendi bölgesini "yüksek seviyeli bir özerklik ile yönettiğini" belirtti.



Leung, görevi kendisinden devralacak Lam'in, bugün itibariyle çalışmalarına başlayacağını ve yeni yönetim için hazırlık yapacağını ifade etti.



Yeni dönem liderlik seçimlerinden zaferle ayrılan Carrie Lam ise mevcut lider Leung ile görüşmesinin olumlu geçtiğini ve ona halk arasındaki bütünlüğü sağlayacağı sözünü verdiğini dile getirdi.



Hong Kong'da yaklaşık 40 yıldır kamu hizmeti bulunan Lam, dün bin 1194 üyeli seçim komisyonunun yaptığı Baş Yönetici seçiminde 777 oy alarak diğer adaylar John Tsang ve Woo Kwok'u açık ara geride bırakıp bölgenin yeni lideri olmaya hak kazanmıştı.



Pekin hükümeti Lam'i desteklemişti

Etkili ve pragmatist yönetici karakteriyle bilinen Carrie Lam, Pekin yönetimi tarafından desteklendiği için üç "kesin" gözüyle bakılıyordu.



Bölgenin ilk kadın lideri olacak Lam, görevi Çin merkezi yönetiminin yapacağı onay ve atama sürecinin ardından mevcut lider Leung Chung-ying'den 1 Haziran'da devralacak.



Hong Kong'un iç işlerinde bağımsız, dış işleri ve savunma alanlarında Çin'e bağlı olmasını öngören "tek ülke, iki sistem" prensibiyle yönetilen bölgedeki sivil toplum örgütleri, Çin Komünist Partisi'nin Hong Kong'daki demokrasi ve evrensel değerlere karşı olduğu gerekçesiyle Pekin hükümetinin müdahalelerini protesto eden büyük çaplı gösteriler düzenlemişti.



Mevcut lider Leung, bu seçimlerde ailevi nedenlerden ötürü aday olmayacağını açıklamış ancak Pekin merkezi hükümetinin verdiği Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı Başkan Yardımcılığı görevini kabul etmişti.


#Hong Kong
#Çin
7 yıl önce