|

D-8 Sekretaryası etkinleştiriliyor

Cihan
00:00 - 19/02/2009 Perşembe
Güncelleme: 12:23 - 19/02/2009 Perşembe
Yeni Şafak
D-8 Sekretaryası etkinleştiriliyor
D-8 Sekretaryası etkinleştiriliyor

Necmettin Erbakan'ın başbakanlığı döneminde kurulan Gelişen Sekiz Ülke'nin (D-8) İstanbul'daki sekretaryasının hukuki statüsü belirleniyor. Yarın Ankara'da imzalanacak Merkez Anlaşması'yla Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı D-8 Sekretaryası'nın görev ve faaliyetlerini etkin bir şekilde sürdürebilmesi temin edilecek.

Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenecek törende anlaşmayı Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına Müsteşar Ekonomik İşler Yardımcısı Büyükelçi Selim Kuneralp ile D-8 Sekretaryası Genel Sekreteri Dipo Alam imzalayacak. Törene D-8 ülkelerinin Ankara'daki büyükelçileri de katılacak.


Türkiye'nin girişimiyle hayata geçirilen bir işbirliği platformu olan D-8'in kurulmasına yönelik olarak atılan ilk adım Pakistan, İran, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya'nın katılımıyla 22 Ekim 1996 tarihinde İstanbul'da düzenlenen "Kalkınmada İş Birliği Konferansı"nda atılmıştı. 15 Haziran 1997 tarihinde yine İstanbul'da yapılan Devlet ve Hükûmet Başkanları Zirvesi sonucunda D-8, İstanbul'da tesis edilen bir İcra Direktörlüğü'nü haiz bir yapıyla resmen kurularak faaliyetine başlamıştı.


Şimdiye kadar D-8 çerçevesinde İstanbul, Dakka, Kahire, Tahran, Bali ve Kuala Lumpur'da olmak üzere altı Zirve ile 11 Bakanlar Konseyi, 26 Komisyon ve çok sayıda teknik toplantı düzenlendi.


Güney-Güney diyalogu çerçevesinde gelişme yolundaki ülkeler arasında oluşturulan işbirliği örneklerinden biri olan D-8, kalkınma yolundaki ülkelerin dünya ekonomisi içindeki konumlarını iyileştirmeyi ve ticari ilişkilerini çeşitlendirmeyi amaçlıyor. D-8'in amaçları arasında ticaret alanında üye ülkelere yeni imkânlar yaratmak, uluslararası seviyede karar verme mekanizmalarına güçlü biçimde katılımlarını sağlamak ve halklarının yaşam seviyesini yükseltmek de bulunuyor.



15 yıl önce