|

DEAŞ’ın ‘üst aklı’ devrede

Filipinler Devlet Başkanı Duterte’nin Rusya programı, ülkesindeki terör eylemi ile yarıda kesildi. DEAŞ’ın bir okul ve kiliseye yönelik saldırısının zamanlaması, yabancı istihbarat servislerini akıllara getirdi. Marawi bölgesinde sıkı yönetim ilan eden Filipinler ordusu, operasyonlardan Moro İslami Kurtuluş Cephesi (Moro Mücahitleri-MILF) ile yürütülen barış sürecinin etkilenmeyeceğini vurguladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/05/2017 Perşembe
Güncelleme: 06:43 - 25/05/2017 Perşembe
Yeni Şafak
​DEAŞ’ın ‘üst aklı’ devrede
​DEAŞ’ın ‘üst aklı’ devrede

Filipinler Devlet Başkanı Duterte’nin milyarlarca dolarlık silah anlaşması yapmak üzere bulunduğu Rusya programı, ülkesinde gerçekleştirilen terör eylemi ile yarıda kesildi. DEAŞ’ın üstlendiği terör eyleminin zamanlaması, yabancı istihbarat servislerini akıllara getirdi. Bir kilise ve okula düzenlenen saldırı nedeniyle Marawi bölgesinde sıkı yönetim ilan eden Filipinler ordusu, hedeflerinin DEAŞ olduğunu, operasyonlardan Moro İslami Kurtuluş Cephesi (Moro Mücahitleri-MILF) ile barış sürecinin etkilenmeyeceğini vurguladı.

Savunma Bakanı Delfin Lorenzana geçtiğimiz gün Maute militanlarının bir hastane ile bir hapishaneyi işgal ettiğini, aralarında bir kilisenin de bulunduğu çok sayıda binayı ateşe verdiklerini duyurmuştu. Yaklaşık bir yıldır bölgede faaliyetlerini sürdüren DEAŞ’a bağlı Maute adlı örgütün eylemlerinin zamanlaması dikkat çekerken Duterte’nin Rusya’da yaptığı görüşmelerin de sabote edildiği yorumları yapıldı. Kentteki saldırılar üzerine harekete geçen ordu, tüm güvenlik önlemlerini üst düzeye çıkardı. Filipinler ordusu yaptığı açıklamada hedeflerinin DEAŞ olduğunu, Moro İslami Kurtuluş Cephesi (Moro Mücahitleri-MILF) ile barış sürecinin etkilenmeyeceğini belirtti.


MEDVEDEV
İLE GÖRÜŞEMEDİ

Filipinler’in Mindanao eyaletine bağlı Marawi şehrinde DEAŞ bağlantılı Maute terör örgütünün bir kilise ve okula saldırı düzenlemesi üzerine Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, 60 gün süreyle sıkıyönetim ilan etti. Marawi kentinde sokağa çıkma yasağı başlatıldı. Geçtiğimiz hafta 5 gün için Rusya’ya giden Duterte, Perşembe günü gerçekleşecek olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesini erkene çekerek ülkesine geri dönmek zorunda kaldı. Ayrıca, Moskova ziyareti kapsamında, bir üniversitede konferans verecek olan Duterte, Başbakan Medvedev ile ikili görüşmeler yapmayı planlıyordu. Duterte’nin Rusya ile silah anlaşmaları gerçekleştireceği açıklanmıştı.

TÜRKİYE ARABULUCU OLMUŞTU

Filipinler’in güneyindeki Müslüman direniş hareketi Moro İslami Kurtuluş Cephesi, yaklaşık 40 yıl süren hareketin ardından hükümetle, 27 Mart 2014 tarihinde Bangsamoro Barış Anlaşması imzalamıştı. Tarihi anlaşma kapsamında taraflar, silahlarını 16 Haziran’da sembolik olarak bırakmıştı. Maguindanao bölgesinde düzenlenen sembolik silah bırakma törenine Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino ve Moro İslami Kurtuluş Cephesi Lideri Hacı Murat İbrahim katılmıştı. Büyük çoğunluğu 50 yaşın üzerinde olan 145 savaşçı silahlarını Türk Büyükelçi Haydar Berk başkanlığındaki bağımsız kurula teslim etmişti.

#DEAŞ
#Filipinler
7 yıl önce