|

Diasporadan organize ‘tweet’ler

Ermeni iddialarının 100. yılında diyasporanın organize siber propaganda yürüttüğü belirlendi. Savunma Sanayii Müsteşarlığı'na bağlı STM'nin tahliline göre, sözde Ermeni soykırımını desteklemek için açılan sahte twitter hesapları işi bitince kapatıldı.

Yeni Şafak
04:00 - 7/05/2015 Perşembe
Güncelleme: 21:33 - 6/05/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Savunma Sanayii Müsteşarlığı'na bağlı olarak faaliyetlerini yürüten Savunma Teknolojileri ve Mühendislik A.Ş (STM), Ermeni olaylarının 100. yıl dönümündeki siber propagandanın tahlilini yaptı. STM Veri Bilimcilerinin tahlili, Twitter'da Ermeni olayları için sistemli bir propagandanın yapıldığını ispatladı.



'HASHTAG'LER GÜNDEMDE TUTULDU


Özellikle yurt dışından gönderilen 'tweet'lerin, belli merkezlerden organize edildiği ve Twitter'da ilk 2 sırada yer alan #ArmenianGenocide” ile “#1915NeverAgain” etiketlerinin gündemde kalması için sistematik çalışma yapıldığı tespit edildi.



YURT DIŞINDAN YÖNLENDİRİLDİ


18-28 Nisan 2015 arasında paylaşılan 1915 Ermeni Olayları ile ilgili Türkçe ve İngilizce içerikler tahlil edildi. Soykırım iddialarını destekleyen ve bu konuda en çok 'tweet' atan dünyanın farklı coğrafyalarındaki bazı hesapların 24 Nisan'dan sonra ya tamamen kapandığı ya da korumalı moda geçerek pasif hale geldiği görüldü. Yine bu iddiayı destekleyen çok sayıda hesabın 24 Nisan'dan hemen önce açılmış olması da diğer çarpıcı tespitler arasında.



HİTLER'İN SÖZÜNÜ PAYLAŞMIŞLAR


Sözde soykırım iddiası lehine 'tweet' atan yurt dışı menşeili hesapların, Adolf Hitler'in Ermeniler aleyhine söylediği sözünü paylaşması da dikkat çekti. Yahudi soykırımı için Hitler'in Ermeni olaylarından ilham aldığını iddia eden bu paylaşımla, Yahudilerin desteğinin amaçlandığı düşünülüyor.



#ermeni olayları
#ermeni diasporası
#twitter
#ArmenianGenocide
9 yıl önce