|

Doğu Guta’da kuşatma yarıldı

Suriye’nin başkenti Şam’da muhaliflerin başlattığı ‘Allah’ın Kulları Cobar’da Kalın’ operasyonuyla Doğu Guta’daki rejimim kuşatması kırıldı. Muhalifler, Doğu Guta’yla coğrafi bütünlüğe sahip Cobar bölgesinden ilerleyerek kuşatma altındaki Kabun mahallesine ulaştı. Böylece, Doğu Guta ile Kabun, ince bir hat üzerinde birleştirilmiş oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/03/2017 Salı
Güncelleme: 05:54 - 21/03/2017 Salı
Yeni Şafak
Doğu Guta’da kuşatma kırıldı
Doğu Guta’da kuşatma kırıldı

Suriye'nin başkenti Şam'da Beşşar Esed rejiminin saldırılarına karşı harekete geçen muhalifler, Cobar semtinden ilerleyerek kuşatma altındaki El Kabun'a ulaştı. Muhaliflerin ilerleyişi sonucu Esed rejimi kuşatmasındaki Kabun bölgesi ile Doğu Guta birleşti. Muhalif gruplardan Feylak Er-Rahman'ın Esed rejiminin ateşkes ihlallerine karşı başlattığı “Allah'ın kulları Cobar'da Kalın” operasyonuna Doğu Guta'daki birçok muhalif grup katıldı.



İKİ GÜNDE BÜYÜK İLERLEME


İki gün önce sabah saatlerinde Şam'ın doğusundaki Cobar Mahallesi'nden başlanılarak 10 farklı noktadan saldırıya geçen muhalifler El Kabun ile Cobar arasında bulunan Sanayi Bölgesi'nde kontrolü sağladı. Açılan yolun Esed çetelerinin görüş açısında olması nedeniyle operasyon yolların genişletilmesi ve güvenliğin tam olarak sağlanması açısından devam ediyor. Operasyonun genel amacının Doğu Guta-El Kabun'daki kuşatmanın kırılması olduğunu söyleyen yerel kaynaklar, semtin kuzeybatısındaki elektrik santrali, Abbasiye garaj binası, benzin istasyonu, tank tamir atölyeleri ve tekstil fabrikasını ele geçirdiklerini ifade etti.







ŞAM'DA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI!


Operasyona Kabun semtindeki muhaliflerin de destek verdiği bildirildi. Kabun'daki muhalif gruplar da televizyon fabrikası Sironiks'i ele geçirdi. Cobar'ın kuzeybatısındaki sanayi bölgesinin ve Sironiks'in ele geçirilmesi ile kuşatma altındaki iki bölge Kabun ile Doğu Guta birleşti. Öte yandan Esed rejimi de sokağa çıkma yasağı ilan etti.



Şam'a giden yolları kestik


Feylak Er-Rahman'ın liderliğinde Ahrar-uş Şam, ÖSO bileşenleri ve Hayati Tahrir Şam grubunun destek verdiği operasyonla ilgili açıklama yapıldı. Feylak Er-Rahman grubunun yaptığı açıklamada harekatın gerekçeleri sıralandı. Şam'a giden ana yolların kesildiğinin belirtildiği açıklamada, çatışma bölgelerinin tamamını ele geçirene kadar operasyonun devam edileceği ifade edildi.



Humus'tan Azez'e


Suriyeli muhaliflerin Esad rejiminin kuşattığı ve ateşkesi yoğun şekilde ihlal ettiği Humus'un El Waar Mahallesinden çıkmasının ardından bölgedeki sivillerin tahliyesi başladı.1,5 yıldır Humus'ta rejim ablukası altında sıkışan bin 354 Suriyeli, Azez ve Cerablus'a tahliye edildi. 10 ambulans ve yardım malzemeleriyle karşılanan sığınmacılar İHH'nın Azez'deki Mukaveme Kampı'nda hazırladığı 250 çadıra yerleşti. İHH Suriye Koordinatörü Ömer Koparan, "Toplamda 15 bin kişi çatışma bölgelerinden tahliye edilecek” dedi.






#Suriye
#Şam
#Doğu Guta
7 yıl önce