|

Düğmeye 'bass'tı

ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass, Afganistan'a gittiğinden beri ülkede kan durmuyor. Ülkede son 6 ay içinde büyük çaplı 10 terör saldırısı meydana gelirken, bugün de cuma namazı çıkışında bomba patladı.

Yeni Şafak ve
16:47 - 3/08/2018 Cuma
Güncelleme: 17:06 - 3/08/2018 Cuma
Yeni Şafak
Afganistan'da düzenlenen saldırı sonrası yaralılar taşınıyor.
Afganistan'da düzenlenen saldırı sonrası yaralılar taşınıyor.

Afganistan'ın doğusunda yer alan Paktiya eyaletinde cuma namazı sırasında intihar saldırısı gerçekleşti. Çoğunlukla şiilerin gittiği camiye düzenlenen saldırıda en az 10 kişi hayatını kaybetti.

Yaşanan olayla birlikte Afganistan'da son dönemde artan terör saldırılarına bir yenisi daha eklenmiş oldu. Özellikle ABD Büyükelçisi John Bass'ın ülkeye ayak basmasıyla terör saldırılarında gözle görülür yaşanan artış dikkat çekti. Afganistan'da son 8 ayda büyük çaplı 10 terör saldırısı meydana geldi.

EN YÜKSEK ORANA ULAŞTI

  • Afganistan'da faaliyet gösteren Birleşmiş Milletler Yardım Misyonu (UNAMA) verilerine göre, terör saldırıları sonucu ölen ve yaralanan vatandaş sayısı rekor kırdı. 2017 yılında terör saldırıları nedeniyle 3 bin 600 kişi yaşamını yitirirken, bin 672 kişi de yaralandı. Bu rakam 2018'in ilk 8 ayında ise korkunç boyuta ulaştı. İlk 8 ayda 3 bin 430 kişi terör saldırıları sonucu yaşamını yitirirken, yaralanan Afganların sayısı ise bin 692 oldu.

İŞTE BAZI SALDIRILAR

27 Ocak 2018'de Afganistan’ın başkenti Kabil’de bomba yüklü aracın patlatılması sonucu en az 95 kişi öldü, 158’ten fazla kişi de yaralandı.

30 Nisan 2018'de Afganistan'ın başkenti Kabil'de meydana gelen çifte patlamada 21 kişinin hayatını kaybettiği, 27 kişinin yaralandığı bildirildi. Polis görevlisi Jan Agha ikinci patlamada 1 gazetecinin hayatını kaybettiğini belirtti.

19 Mayıs'ta Afganistan'ın Celalabad kentindeki kriket stadyumunda maç oynanırken düzenlenen bombalı saldırılarda en 8 kişi öldü. Saldırı, stada döşenen üç ayrı bombanın uzaktan kumandayla patlatılması sonucu gerçekleşti.

1 Temmuz 2018 Afganistan'ın doğusundaki Nangarhar vilayetinin merkezi Celalabad şehrinde bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 15 kişinin öldüğü bildirildi. 20 kişinin yaralandığı saldırının Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani'nin kente ziyareti sırasında yapılması dikkat çekti.

15 Temmuz 2018'de Afganistan’ın başkenti Kabil’de Kırsal Rehabilitasyon ve Kalkınma Bakanlığı girişinde meydana gelen intihar saldırısında en az 7 kişi hayatını kaybetti, 15 kişi de yaralandı.

Eğitim merkezine bombalı ve silahlı saldırı

28 Temmuz 2018'de Afganistan’ın doğusundaki Nangarhar vilayetinin merkezi Celalabad kentinde ebelik eğitimi merkezine bombalı ve silahlı saldırı düzenlendi. Saldırı sırasında merkezde öğrenci ve öğretmenlerden oluşan 67 kişinin bulunurken, 57 kişi güvenli bir bölgeye kaçtı ancak 10 kişi kayboldu. Saldırıda 3 kişi öldü, 7 kişi yaralandı.

  • 30 Temmuz 2018'de Afganistan’ın batısındaki Farah şehrinde yol kenarına döşenen bomba patladı. Saldırı sırasında otobüs içinde bulunan 11 yolcu hayatını kaybederken, 31 kişi yaralandı.
  • Aynı gün Afganistan'ın doğusundaki Nangarhar vilayetinin merkezi Celalabad kentindeki Göçmenler Başkanlığı binasına bombalı ve silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda 5 kişinin yaşamını yitirirken,14 kişinin de yaralandı.
  • 3 Ağustos 2018'de ise cuma namazı çıkışında saldırı gerçekleşti. Gardez kentinde Şiilerin gittiği İmam Zaman camisine iki intihar bombacısı saldırdı. Saldırıda en az 20 kişinin öldüğü, 40 kişinin de yaralandığı öğrenildi.

Trump atadı

ABD Başkanı Donald Trump'ın kongreye gönderdiği yeni büyükelçi atamaları içeren listeyle Afganistan'a atanan John Bass, dünyanın en büyük büyükelçiliği olan Kabil'de milyarlarca euroluk bütçesi ve ABD'li, Afgan ve diğer ülkelerden 3 bin personelden sorumlu. ABD'nin NATO kapsamında Afganistan'da halen 8 bin 400 askeri görev yapıyor.

#ABD
#Afganistan
#Donald Trump
#John Bass
6 yıl önce