|

Duterte: Sıkıyönetimin uzatılsın

Devlet Başkanı Duterte, kongreden Mindanao eyaletindeki sıkıyönetimin 31 Aralık'a kadar uzatılmasını talep etti. Marawi'de yaklaşık iki aydır süren çatışmalar ve operasyonlarda 411'i militan, 97'si asker ve 45'i sivil olmak üzere 553 kişi yaşamını yitirdi.

Yeni Şafak
12:51 - 18/07/2017 Salı
Güncelleme: 12:55 - 18/07/2017 Salı
AA
Arşiv
Arşiv

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, kongreden, Mindanao eyaletinde 23 Mayıs'ta ilan edilen sıkıyönetimin yıl sonuna kadar uzatılmasını talep etti.

Duterte, Senato ve Temsilciler Meclisine gönderdiği ve Devlet Başkanlığı Sözcüsü Ernesto Abella tarafından okunan mektubunda, Mindanao'ya bağlı Marawi kentindeki güvenlik güçleriyle bölgedeki son durumu görüştüğünü bildirdi.

İstişareler sonucunda, sıkıyönetimin sona ereceği 22 Temmuz'a kadar kentteki olayların tamamen bastırılamayacağının anlaşıldığını belirten Duterte, sıkıyönetimin 31 Aralık'a kadar uzatılmasını istedi.

Filipinler anayasası gereğince, herhangi bir işgal ya da isyan durumunda kamu güveliği tehlikeye düştüğünde, devlet başkanı en fazla 60 gün sıkıyönetim ilan edebiliyor. Daha sonra da devlet başkanı kongreden sıkıyönetimin uzatılmasını isterse milletvekillerince belirlenen süre kadar sıkıyönetim uzatılabiliyor.

50'den fazla bina geri alındı

Bu arada Filipinler Genelkurmay Başkanı Eduardo Ano, Marawi'de Maute militanlarının elindeki 50'den fazla binanın geri alındığını açıkladı.

Pazar günü de büyük bir binanın militanlardan alındığını kaydeden Ano, "Hatlarını kesmek için son bir hamlemiz kaldı, sonunda Marawi'yi militanlardan tamamen temizleyeceğiz." dedi.

Militanların, Marawi'nin bir kilometrekareden daha az bir kısmına hakim olduğuna işaret eden Ano, militanların bulunduğu herhangi bir yerin atlanmaması için binalardaki kontrollerin dikkatlice yapıldığını söyledi.

Başına 5 milyon dolar ödül kondu

Filipinler ordusu, 23 Mayıs'ta, Mindanao'nun Marawi kentinde, Washington yönetiminin, başına 5 milyon dolar ödül koyduğu İsnilon Hapilon'a operasyon düzenlemiş, çıkan çatışmalarda DEAŞ ile bağlantılı Maute örgütü militanları Marawi'yi kuşatmıştı.

Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, 23 Mayıs'ta Marawi'de "kalkışma olduğu" gerekçesiyle anayasanın kendisine verdiği yetkiye dayanarak eyalette 60 günlük sıkıyönetim ilan etmişti.

Marawi'de yaklaşık 2 aydır süren çatışmalar ve operasyonlarda 411 militan, 97 asker ve 45 sivil olmak üzere 553 kişinin yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

Ülkede adam kaçırma ve bombalı saldırı eylemleri düzenleyen, Abdullah ve kardeşi Ömer Maute tarafından 2012'de kurulan Maute örgütü, Nisan 2015'te terör örgütü DEAŞ'a bağlılığını ilan etmişti.

#Rodrigo Duterte
#Filipinler
7 yıl önce