|

İngiltere hem Esed'i hem DAEŞ'i kınadı

İngiltere, Suriye'de insan haklarının ihlal edilmesini kınadığını bildirirken, "özellikle sadece cinsiyetlerinden dolayı, kadın ve kızların Suriye'deki bazı taraflar tarafından sıklıkla hedef alındığını" belirtti.

Yeni Şafak
18:16 - 4/09/2015 Friday
Güncelleme: 18:30 - 4/09/2015 Friday
AA

İngiltere'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan Sorumlu Dışişleri Bakanı Yardımcısı Tobias Ellwood, Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu'nun Suriye'deki insan hakları ihlalleri hakkındaki son raporuna ilişkin açıklamada bulundu.



Ellwood, BM'nin son raporunun, Suriye'deki dehşet verici insan hakları ihlallerini ayrıntılarıyla gözler önüne serdiğini belirterek, Suriye'deki ihlallerden, yasa dışı gözaltılar, işkence, kimyasal silah ve varil bombası kullanımına devam eden Esed rejiminin sorumlu olduğunu söyledi. Ellwood ayrıca, "Çocuk askerlerin zorla kullanılması, Yezidi kadınlarının cinsel köleliğe zorlanması, yargısız infazların gerçekleşmesi gibi ihlallerle, DAEŞ ve diğer aşırıcı gruplar vahşi ve insafsız" dedi.



Raporun, "özellikle sadece cinsiyetlerinden dolayı, kadın ve kızların Suriye'deki bazı taraflar tarafından sıklıkla hedef alındığını" açıkça ortaya koyduğunu vurgulayan Ellwood, "İngiltere, Suriye'de günlük bazda gerçekleşen tüm insan hakları ihlallerini olabilecek en sert şekilde kınıyor. İhlallerin sorumlularının yargıya cevap vermesini sağlamalıyız. Suriye'nin diktatörlükten kurtarılması ve DAEŞ'in bitirilmesi için, Suriye'deki savaşa siyasi bir uzlaşı bulunduğunu görmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.



Suriye'deki insan hakları ihlallerine ilişkin son raporunu dün yayımlayan BM, Suriye'de savaşan tarafların dış etkenler nedeniyle savaşın kontrolünü kaybettiğini ve ülkedeki iç savaşın artık uluslararası ve bölgesel güçlerin jeostratejik çıkarlarına göre yönlendirildiğini bildirirken, Suriye'de bütün tarafların savaş suçu işlediği belirtilmişti.



Rapora göre, Suriyeli mültecilerin ve ülke içinde yerlerinden edilenlerin yarısından fazlasını kadınlar oluşturuyor. Komisyon, raporunu 21 Eylül'de BM İnsan Hakları Konseyi'ne sunacak.

#İngiltere
#Suriye
#insan hakları
#BM
9 years ago