|

Gözler kilit kadroda

ABD’de rakibi Hillary Clinton’ı hezimete uğratarak ülkenin 45. Başkanı seçilen Donald Trump’ın kabineyi oluşturmak için önünde 70 günü var. 15 üyeli kabinenin yanısıra yönetimdeki üst düzey pozisyonlara hangi isimlerin oturacağı merakla beklenirken Trump’a seçim kampanyasının başından beri destek veren yakın isimlerin kilit kadroyu oluşturacağı öngörülüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/11/2016 Pazar
Güncelleme: 00:01 - 13/11/2016 Pazar
Yeni Şafak

8 Kasım'da tüm dünyayı şaşkına çevirerek Başkanlık koltuğuna oturan Donald Trump 20 Ocak'a kadar 15 kişilik kabinesini oluşturacak. Kabinede yer alması beklenen isimlerin arasında eski New York Belediye Başkanı Rudy Giuliani, Micheal Fllynn, “hırçın” ve aşırı muhafazakar yönleriyle bilinen Newt Gingrich ve Jeff Sessions gibi isimler var. Trump'ın en ateşli yol arkadaşlarından olan Rudy Giuliani'nin ismi, Adalet Bakanlığı koltuğu için geçiyor. 11 Eylül saldırıları sırasında New York Belediye Başkanı Olan Giuliani ırkçı politikaları nedeniyle kötü bir üne sahip.Belediye Başkanlığı döneminde New York'taki camilerde casusluk programı yürttüğü için suçlanan Giuliani Yahudi toplumunda sadıkbir İsrail destekçisi olarak anılıyor. Son dönemde Demokrat aday Hillary Clinton'ın sağlığıyla ilgili ortaya pek çok iddia atan Giuliani, Trump'ın vergi hukukunu istismar etmesine de “dahiyane” yorumunu yapmıştı. Washington'da Giuliani'nin İç Güvenlik Bakanlığı ya da CIA'in başına getirilebileceği de konuşuluyor.



“Hırçın muhafazakar”


Ulusal Güvenlik Danışmanı için ismi ön plana çıkan Michael Flynn, Barack Obama yönetimini, terör örgütü DAEŞ tehdidi ile mücadele yöntemleri konusunda eleştirmişti. Geçmişte yaptığı bir açıklamada, “Geçtiğimiz on yıl boyunca İslam'la savaştım, İslam, dine dayalı siyasi bir ideoloji “ ifadelerini kullanan Korgeneral rütbesi ile Amerikan Silahlı Kuvvetleri'nden emekli Flynn, Trump'ın kampanyası sürecinde, ordu mensupları ile buluşmalarında önemli rol üstlenmişti. Amerika'nın bir numaralı diplomasi koltuğu için ismi geçen Newt Gingrich, Washington çevrelerinde “hırçın” bir muhafazakar olarak tanınıyor. Dışişleri Bakanlığı için düşünülen isimlerden biri olan Gingrich, Fransa'nın Nice kentinde meydana gelen terör saldırısının ardından ABD'deki tüm Müslümanların kontrolden geçirilmesini, camilerin de takip altına alınmasını talep etmişti.







İki isim yarışıyor


2003 yılında başlayan Irak Savaşı'na destek verdiği bilinen ve aşırı muhafazakar yönüyle ön plana çıkan Alabama Senatörü Jeff Sessions ile senatör Kelly Ayotte de Savunma Bakanı olarak düşünülen isimlerden. 69 yaşındaki Sessions'ın Trump'ın aksine 2003 yılında başlayan Irak Savaşı'na destek verdiği biliniyor. Kelly Ayotte ise daha önce FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in yaptığı 43 bin dolar tutarındaki bağışı iade etmişti. Donald Trump'ın Özel Kalem Müdürlüğü için en büyük aday, henüz 44 yaşında olan Reince Priebus. Priebus'un, Temsilciler Meclisi'ndeki önemli pozisyonlarla yakın ilişkilerinin bulunmasının, Trump'ın yasama ile ilgili hamleleri için köprü görevi görebileceği konuşuluyor. Cumhuriyetçi Parti içerisinde önemli bir isim olmayan Priebus son dönemde Trump'ın seçim kampanyasını yürüten en önemli isimler arasında yer alıyordu. Cumhuriyetçi Parti'den başkan adaylığı başarısızlığa uğrayınca, Trump'ı destekleyen New Jersey Valisi Chris Christie'nin ismi de Ticaret Bakanlığı başta olmak üzere bir çok önemli pozisyon için geçiyor.



Wall Street'ten bakanlığa


Seçim öncesi son haftalarda Donald Trump'ın en önemli yardımcılarından biri olan Kellyanne Conway'in ismi Beyaz Saray'da basın sözcüsü olarak geçiyor. Cumhuriyetçi Başkan Trump'ı Hazine Bakanlığ için işaret ettiği Steven Mnuchin ise ABD ekonomisinin kalbi olan Wall Street'te tanınan bir isim.



Protestolar büyüyecek


ABD'nin birçok kentinde gösteri düzenleyen Trump karşıtlarının daha büyük çaplı eylemler hazırlığında olduğu belirtiliyor. Trump'ın Barack Obama'dan görevi devralacağı 20 Ocak'ta Washington'da büyük bir gösteri planlayan Trump karşıtları, “Wall Street'i İşgal Et” protestolarından daha geniş çaplı gösteriler yapmayı hedefliyor. Trump karşıtlarını sokağa çağıran gruplar arasında, Demokrat aday Hillary Clinton'ın destekçisi George Soros'un kaynak sağladığı gruplar da bulunuyor Öte yandan ABD'nin Oregon eyaletinin başkenti Portland'daki gösteriler sırasında bir kişinin vurulduğu bildirildi. Portland polisinin Twitter'dan, protestocuların Morrison Köprüsü'nü geçtiği sırada bir kişinin vurulduğunu duyurdu. Portland'daki gösterilerde önceki gün de olay çıkmıştı. Göstericiler bazı dükkanların ve araçların camlarını kırmıştı.







CEO'lara üst düzey görev


Trump, Ticaret Bakanı olarak iş dünyasından bir ismi atamak istiyor. Trump'ın danışmanları arasındaki milyarder Wilbur Ross'un bu makama en uygun isim olarak düşünüldüğü konuşuluyor. Trump'ın Çalışma Bakanlığı'nın başına getirmek için CEO olarak çalışmış bir isim aradığı belirtiliyor. Adı en sık geçen kişi ise Eşit İş Fırsatı Komisyonunun 2010'dan beri üyesi olan Victoria Lipnic. Enerji Bakanlığı içini de en güçlü adayın Continental Resources şirketini CEO'su Harold Hamm'ın olduğu belirtiliyor. Oklahomalı bir milyarder olan Hamm, Trump'ın çok eski bir arkadaşı ve enerji politikaları konusunda Trump'ın üzerinde yönlendirici etkiye sahip. Trump'ın kabinesinde en düşük öneme sahip olan bakanlığın Eğitim Bakanlığı olduğu ABD'de basınında yazılıyor. Bu koltuk için Ben Carson ile Bush yönetimine de danışmanlık yapan William Evers'ın isimleri geçiyor.





#Hillary Clinton
#Donald Trump
7 yıl önce