|

Gözler Kuzey Kore'de

Obama'nın 'pasif' Kuzey Kore politikasının ardından başkanlık koltuğuna oturan Trump, dış politikadaki ilk adımlarını Asya'da atmaya başladı. Kuzey Kore'nin nükleer programına sert tavır sergileyen Trump'ın hamleleri Kuzey Kore'de karşılık bulurken, bölgedeki diğer aktörlerin sürece dahil olmasıyla gerilim tırmanmaya başladı.

Yeni Şafak
12:28 - 24/04/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un 'nükleer programı' son yıllarda etkisini artırırken, Trump'ın hamleleriyle bölgedeki diğer aktörler de harekete geçti.
Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un 'nükleer programı' son yıllarda etkisini artırırken, Trump'ın hamleleriyle bölgedeki diğer aktörler de harekete geçti.

Nükleer programı kapsamında attığı adımlarla tüm dünyanın tepkisini gören Kuzey Kore'de son yaşanan gelişmeler uluslararası alanda askeri adımların atılmasına yol açıyor. Başta ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın hamleleri olmak üzere Çin ve diğer bölge aktörleri de sürece dahil oluyor.

ABD'nin 44'üncü Başkanı Barack Obama'nın Kuzey Kore'ye yönelik 'pasif' derecedeki politikasının ardından Trump'ın tavrı sert oldu. Trump göreve gelir gelmez gözleri yeniden Kuzey Kore'ye çevirdi, ciddi adımlar atacağının sinyalini verdi.

  • Trump'ın Suriye'deki kimyasal saldırının ardından savaş gemileriyle Suriye'nin Humus kentindeki Şaryat Hava Üssü'nü Tomahawk füzeleriyle vurması, Kuzey Kore için de benzer askeri adımlar atabileceği yönünde beklentilere yol açtı.
Kuzey Kore'ye gönderilen gemi süreci tırmandırdı

ABD Pasifik Kuvvetleri Komutanlığı (PACOM), Başkan Trump'ın talimatıyla Carl Vinson Uçak Gemisi Görev Grubu'na Avustralya seyahatini iptal edip Kore sularına dönmesi emrini verdi.

  • Filonun tam ters istikamette seyrettiği ise kısa süre sonra ortaya çıktı.
Kuzey Kore: Gemiyi vururuz

Kuzey Kore'den ABD'nin askeri hamlesine sert bir yanıt geldi. Kuzey Kore, ABD’nin Kore Yarımadası’na gönderdiği uçak gemisi USS Carl Vinson’ı vurmaya hazır olduğunu duyurdu.

Gelişmelerle birlikte Trump, Çin'in de aktif bir rol üstlenmesi için çağrıda bulundu. Trump'ın "Kuzey Kore işini Çin çözmezse ABD çözecek" mesajına Çin Dışişleri'nden "Kuzey Kore ve ABD soğukkanlı davranmalı" yanıtı geldi.

BM'den oy birliğiyle tepki

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), oy birliğiyle kabul edilen açıklamada, Kuzey Kore'nin son derece istikrarsızlaştırıcı davranışlarının ve BM Güvenlik Konseyi kararlarını alenen ihlal ederek balistik füze denemesinin endişe verici olduğu belirtildi.

Japonya süreci takip ediyor

Bölgedeki bir diğer önemli aktör Japonya da Çin gibi ABD-Kuzey Kore gerilimini takip ediyor. Japonya Başbakanı Şinzo Abe, son gelişmenin Kuzey Kore'den kendilerine yönelik yeni bir tehdidi açıkça gözler önüne serdiğini belirtti.


Avustralya'dan dikkati çeken hamle

Avustralya Dışişleri Bakanı'nın Kuzey Kore'ye karşı tavrı dikkatleri çekti Bakan, Kuzey Kore'nin nükleer programının ciddi tehdit olduğunu ifade etti. Kuzey Kore Dışişleri Sözcüsü ise yanıt olarak "Avustralya'nın ABD'nin peşinden gitmesi intihar olur" dedi.



#Kuzey Kore
#ABD
#Çin
#Nükleer program
7 yıl önce