|

İbadete değil ziyarete açılıyor

Yunanistan’ın başkenti Atina’daki en eski Osmanlı eserlerinden biri olan Fethiye Camii restore edildi. Caminin ibadete açılması beklenirken, sadece turist ziyaretine açılacağı bildirildi. Tarihi camide Kasım ayından itibaren çeşitli sanat eserlerinin sergileneceği öğrenildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/08/2017 Cuma
Güncelleme: 00:15 - 18/08/2017 Cuma
Yeni Şafak
Avrupa başkentlerinde 
cami olmayan tek ülke 
Yunanistan. Ülkede 
yaşayan 1.5 milyon 
Müslüman’ın namaz 
kılabileceği tek bir cami 
bulunmuyor.
Avrupa başkentlerinde cami olmayan tek ülke Yunanistan. Ülkede yaşayan 1.5 milyon Müslüman’ın namaz kılabileceği tek bir cami bulunmuyor.

Yunanistan’ın başkenti Atina’daki Osmanlı eserlerinden tarihi Fethiye Camii’nin restorasyonu tamamlanırken caminin ibadete değil, kültürel etkinlik ve turistlerin ziyaretine açılacağı bildirildi.

SANAT ESERLERİ SERGİLENECEK

Restorasyon, Avrupa Birliği Propramı ESPA’nın fonları ile tamamlandı. Atina Tarihi Eserler Müdürü Eleni Banu, Fethiye Camii’nde Kasım ayından itibaren Eski Atina Medeniyeti krallarına ait sanat eserlerinin sergileneceğini belirtti. Serginin 2018 yılında da açık kalacağını belirten Eleni Banu, caminin bundan böyle değişik sergilere ev sahipliği yapacağını söyledi.

AMACI DIŞINDA KULLANIYORLAR

Atina Fethiye Camii, 1456 yılında fethedilen Atina’yı Fatih Sultan Mehmed’in 1458 yılında ziyareti anısına inşa edildiği kabul ediliyor. Bir başka görüşe göre ise Fethiye Camii, 17’nci yüzyılda daha önce varolan ibadethanenin yerine inşa edilmiş. Fethiye Camii Atina’daki Osmanlı eserlerinin kümelendiği ülkenin simgesi Akropolis eteklerindeki ‘Eski Atina’ diye anılan bölgede yer alıyor. Atina’nın 1835’li yıllarda Yunanistan’ın eline geçmesi ile birlikte Fethiye Camii, okul, hapishane, un ambarı, kışla ve fırın olarak kullanılmış. Cami, 1963 yılında içi boşaltıldıktan sonra 2011 yılına kadar arkeolojik eserler deposu olarak hizmet vermişti.

#Yunanistan
#Atina
#Fethiye Camii
7 yıl önce