|

İngiltere'den Güney Sudan'ayardım yalanı

İngiltere'nin kıtlıkla mücadele için Güney Sudan'a yeni yardım yollayacağını açıklamasına rağmen bunun "yeni" değil, daha önceki başka yardımın parçası olduğu ortaya çıktı. Muhalefet hükümeti yardımı "farklı göstermeye" çalışmakla suçladı.

Yeni Şafak
15:37 - 24/02/2017 Cuma
Güncelleme: 15:41 - 24/02/2017 Cuma
AA
Arşiv
Arşiv

Birleşmiş Milletler'in (BM) 4 ülkenin kıtlıkla karşı karşı kaldığını açıklayarak acil yardım çağrısında bulunmasının ardından İngiltere'nin Güney Sudan için vereceği yardım paketinin "yeni" olmadığının ortaya çıkması üzerine muhalefetten hükümete tepki geldi.



BM'nin yaptığı çağrı üzerine "insani krize hızlıca müdahale ederek çatışma bölgelerindeki drama kayıtsız kalmadığını" göstermek istediğini açıklayan İngiltere hükümetinin, Somali ve Güney Sudan'a vadettiği 100'er milyon poundluk yardımın "yeni" olmadığı ortaya çıktı. İngiltere basını, bunun zaten daha önce Güney Sudan'a tahsis edilen yardım paketinin bir parçası olduğunu kaydetti.



İngiltere hükümetinin yardımı "yeni" gibi göstermesi muhalefetin tepkisini çekti. Muhalefet, hükümeti yapılan yardımı "farklı göstermeye" çalışmakla suçladı.



Muhalefetteki İşçi Partisi milletvekili Stephen Doughty, "Hayat ve ölüm konuları hükümetin fırıldaklık yapacağı zamanlar değildir. Var olan bir yardımı yeni gibi göstermek durumu küçümsemek anlamına gelir." dedi.



İngiltere "yeni yardım paketi" gibi göstermişti


İngiltere Uluslararası Kalkınma Dairesi, çarşamba günü, Güney Sudan'a yapılacak yardımı "yeni insani yardım paketi" olarak tanımlamıştı.



Hükümetin sunduğu yardım paketinin çatışma ve kuraklıktan en fazla etkilenen bölgelere gıda, içme suyu ve acil sağlık yardımı sağlayarak, 1 milyondan fazla kişinin hayatını kurtaracağı belirtilmişti.



Uluslararası Kalkınma Dairesi Sekreteri Priti Patel, "İngiltere hükümetinin yardım konusundaki kararlı tavrı, insanlar felaket ve kuraklık yüzünden ölme riskiyle karşı karşıya kaldığında gereken teçhizat ve deneyimle müdahale ederek faciayı önleyebildiğimizi göstermektedir." açıklamasında bulunmuştu.



İngiltere'nin BM çağrısına ilk cevap veren ülke olduğunu ifade eden Uluslararası Kalkınma Dairesi Sözcüsü, hızlı davranmanın krizin etkilerini azaltmaya yardımcı olacağını belirtmişti.



Birleşmiş Milletler 22 Şubat'ta Güney Sudan, Nijerya, Somali ve Yemen'de 20 milyondan fazla kişinin kıtlık ile karşı karşıya olduğunu ifade ederek, 4,4 milyar dolar acil yardım çağrısında bulunmuştu.



BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Çok sayıda çocuğun öldüğünü gördükten sonra yardımların geldiğini görmek istemiyorum. Felaketi önlemek için şimdi harekete geçmek gerek." açıklamasını yapmıştı.




#BM
#Antonio Guterres
7 yıl önce