|

İnsan haklarını görüştü

BM Güvenlik Konseyi, tarihinde ilk kez insan haklarının ele alındığı bir oturum düzenledi. ABD, kurulduğu günden bu yana yalnızca barış ve güvenlik konularını görev bilen konseyi, oturumda Suriye ve Kuzey Kore’deki insan hakları ihlallerine karşı harekete geçmeye çağırdı. İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson ise Rusya’dan, Esed’e verdiği körü körüne desteği sona erdirmesini istedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/04/2017 Perşembe
Güncelleme: 06:20 - 20/04/2017 Perşembe
Yeni Şafak
BMGK tarihinde bir ilk
BMGK tarihinde bir ilk

İnsan haklarının barış ve güvenlikle iç içe geçtiğini savunan ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley, BM Güvenlik Konseyine Suriye ve Kuzey Kore’deki insan hakları ihlalleri konusunda harekete geçilmesi çağrısında bulundu. İlk kez insan haklarının ele alındığı bir oturum düzenleyen BM Güvenlik Konseyi’nde konuşan Haley, “Dünyanın en gaddar rejimlerinin, insan haklarını en acımasız şekilde ihlal edenler olması sürpriz değil” diye konuştu. Sistematik insan hakları ihlallerinin beraberinde çatışma ve savaşları getirdiğine işaret eden Haley, Suriye’de barışçıl gösterilere verilen acımasız yanıtın iç savaşa dönüştüğünü hatırlattı.

SIRADA İRAN VAR

Yaygın insan hakları ihlalleri karşısında BM Güvenlik Konseyine daha fazla sessiz kalmaması çağrısı yapan Haley, bir sonraki uluslararası krizin muhtemelen insan hakları konusunun yaygın biçimde gözardı edildiği ülkelerden gelebileceğini, bunların da Kuzey Kore, Küba ya da İran olabileceğini savundu. ABD teklifine Rusya, Çin, Mısır, Etiyopya, Kazakistan ve Bolivya’dan itiraz geldi. Genel Sekreter Antonio Guterres ise, “Bu konseye bir kez daha Suriye halkının çektiği dayanılmaz acılara son vermek için hiçbir çabayı boşa çıkarmaması çağrısında bulunuyorum. Başaramazsak bu hepimiz için trajik bir utanç olur” ifadelerini kullandı.

ESED’İ TERK ET ÇAĞRISI

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ise Rusya’yı, Esed rejimine verdiği “körü körüne desteği sona erdirmeye” çağırdı. Johnson, İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarasında, Suriye’deki gelişmelere ilişkin milletvekillerine bilgi verdi. BM’nin, Esed rejiminin 2014 ve 2015’te üç kez kimyasal saldırı gerçekleştirdiğini daha önce tespit ettiğini hatırlatan Johnson, rejimin cezalandırılmasını Rusya’nın engellediğini söyledi. İngiltere’nin, Rusya’nın Suriye’deki çıkarlarını engellemeye niyeti olmadığını belirten Johnson, şunları söyledi: “Ancak Rusya’nın Suriye’deki konumu Esed’e bağımlı değil. Rusya’yı, Esed’e verdiği körü körüne desteği sona erdirmeye çağırıyorum. Gaz saldırılarını ve varil bombalarını durdurun, ihtiyacı olanlara yardımın ulaşmasına izin verin, gerçek bir ateşkes sağlayın ve Esed’siz bir rejime doğru siyasi geçiş sürecini başlatın.”

#Birleşmiş Milletler
#İnsan hakları
#Kuzey Kore
#Suriye
7 yıl önce