|

İran Tahran-Akdeniz koridorunu devreye soktu

İran ordusu, Tahran'dan Akdeniz'e bağlanan güzergahı askeri amaçlı kullanmaya başladı. Irak'ın Suriye sınırındaki bölgeler ise ekim sonlarından beri İran destekli Haşdi Şabi güçlerinin kontrolünde bulunuyordu.

Yeni Şafak
18:54 - 17/12/2017 воскресенье
Güncelleme: 18:57 - 17/12/2017 воскресенье
AA
Foto: Arşiv
Foto: Arşiv
Terör örgütü DEAŞ'ın Suriye-Irak sınır hattının iki tarafında işgal ettiği bölgelerin Beşşar Esed rejimi ve
İran destekli Haşdi Şabi
'nin eline geçmesi üzerine bu güzergahta askeri hareketlilik başladı. İran, Irak üzerinden Akdeniz’e eriştiği koridorda ilk sevkiyatı yaptı.
Terör örgütü
DEAŞ'ın
Suriye'de elindeki son büyük yerleşim olan Bukemal'i geçen ay rejim güçlerine bırakmasıyla rejim ve destekçisi yabancı terörist güçler, Suriye-Irak sınırında büyük bir alanının kontrolünü ele geçirdi.
Haşdi Şabi'nin kontrolünde

Irak'ın Suriye sınırındaki bölgeler ise ekim sonlarından beri İran destekli Haşdi Şabi güçlerinin kontrolünde.

Irak-Suriye hattının rejim ve İran destekli grupların eline geçmesini fırsata çeviren İran, Şam üzerinden Akdeniz’e uzanmasını amaçladığı koridorun Tahran- Şam hattını fiili olarak hayata geçirdi.

İran destekli güçler bölgede

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, rejim ve Haşdi Şabi güçlerinin sınır hattında buluşmasının ardından, aralarında İran devrim muhafızları ve İran destekli Haşdi Şabi güçlerinden militanları taşıyan bir askeri konvoy, Suriye’nin Irak sınırındaki Bukemal ilçesi üzerinden Deyrizor kentine girdi.

İran böylece Tahran-Şam karayolu hattını askeri amaçlarla kullanmaya başladı. Irak üzerinden Suriye'ye uzanan hat sayesinde İran, Suriye'deki askeri varlığını daha kolay bir şekilde sürdürebilme imkanına kavuştu.

Öte yandan Suriyeli muhalifler, her fırsatta, ülkedeki yabancı savaşçıların ülkeden ayrılmasının barış ve siyasi geçişin önemli parçalarından biri olduğuna işaret ederek İran destekli yabancı terörist gruplarının ülke sınırları dışına çıkarılması gerektiğinin önemine vurgu yapmıştı.

#İran
#Tahran-Şam
6 лет назад