|

İspanya'daki terör saldırısına tepkiler

İspanya'da terör saldırısı sonrası dünyadan tepki ve başsağlığı mesajları geldi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı,"Barselona’da bugün gerçekleştirilen terör saldırılarını en güçlü şekilde lanetliyoruz" ifadeleriyle saldırıya tepki gösterdi. AB, NATO ve diğer Avrupa ülkelerinden de tepkiler geldi.

Yeni Şafak
22:29 - 17/08/2017 Perşembe
Güncelleme: 00:00 - 18/08/2017 Cuma
AA
İspanya'nın Barselona kentinde terör saldırısı meydana geldi.
İspanya'nın Barselona kentinde terör saldırısı meydana geldi.

İspanya'nın Barselona kentinde düzenlenen terör saldırısında 12 kişi hayatını kaybetti, 80 kişi de yaralandı.

Terör örgütü DEAŞ üstlendiği saldırıya tepkiler geldi.

"Saldırıyı lanetliyoruz"

Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada "Barselona’da bugün gerçekleştirilen terör saldırılarını en güçlü şekilde lanetliyoruz. Terör belasının gaddar yüzünü bir kez daha ortaya seren ve tüm insanlığı hedef alan bu menfur saldırılar sonucunda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralananlara acil şifalar diliyoruz.Dostumuz ve müttefikimiz İspanya’yla terörizme karşı mücadelede dayanışma içinde olduğumuzu ve gerekli her türlü desteği vermeye devam edeceğimizi bir kez daha yineliyoruz." ifadelerini kullandı.

"İtalya, yerel ve İspanyol yetkililerinin yanındadır"

İtalya Başbakanı Gentiloni, Twitter'daki hesabından "Dost ve güzel Barcelona saldırı altında. İtalya, yerel ve İspanyol yetkililerinin yanındadır. Düşüncelerimiz, saldırıdan etkilenenlerle." mesajını paylaştı.

Bu arada, İtalya Dışişleri Bakanlığı da İtalyan turistlerin sıklıkla gittiği yerlerden olan Barcelona'da yaşanan terör saldırısından vatandaşlarının etkilenmiş olma ihtimaline karşı kriz masası oluşturdu.

"Barcelona'nın yanındayız"

Öte yandan Malta Başbakanı Joseph Muscat da Twitter'dan "Barcelona'nın yanındayız." paylaşımında bulunarak, terör mağduru kente desteğini iletti.

Avrupa Birliği (AB) kurumları, NATO ve Avrupa ülkeleri İspanya'nın Barcelona kentini hedef alan terör saldırısına tepki gösterdi.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, sosyal medya hesabındaki açıklamasında, tüm Avrupa'nın Barcelona ile olduğunu belirterek, "Düşüncelerim kurbanlar ve bu korkakça saldırıdan etkilenen masum kişilerle." ifadesini kullandı.

"Bu korkakça saldırı"

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, yazılı açıklamasında, Barcelona'daki saldırıyı büyük bir üzüntüyle öğrendiğini belirterek, "Bu korkakça saldırı, aileleri ve dostlarıyla zaman geçiren ve hayatın tadını çıkaranları kasten hedef aldı. Böylesine saldırılar bizi asla sindiremez." ifadesine yer verdi. Juncker, AB Komisyonu'nun her türlü gerekli yardım ve destek için hazır olduğunu da bildirdi.

"Terörle mücadelede biraradayız"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, sosyal medya hesabından, "Barcelona'daki korkunç saldırıyı kınıyorum. Düşüncelerim saldırıdan etkilenenlerle. Terörle mücadelede biraradayız." mesajını paylaştı.

İngiltere Başbakanı Theresa May, İspanya'daki gelişmelere ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Düşüncelerim bugün Barcelona'daki korkunç saldırının kurbanları ve bu olayla ilgilenen acil hizmetlerle. İngiltere, terörün karşısında İspanya ile ayakta duruyor." ifadesini kullandı.

"Saldırıdan dolayı üzgün ve endişeliyim"

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson da aynı platformdan paylaştığı açıklamasında, "Barcelona saldırısından dolayı üzgün ve endişeliyim. Düşüncelerimiz olaydan etkilenenlerle. Britanya vatandaşlarının yardıma ihtiyaçları olup olmadığının tespiti konusunda elimizden geleni yapıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twitter'dan paylaştığı mesajında birlik ve kararlılığa vurgu yaparak, "Fransa'nın dayanışması ve tüm düşüncelerim Barcelona'daki trajik saldırının kurbanlarıyla." ifadelerine yer verdi.

İspanyol kökenli Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo da saldırıyı kınayan bir mesaj yayınlayarak, Paris ve Barcelona'nın paylaşma, aşk ve hoşgörü kentleri olduğunu, bu değerlerin terörizmden daha güçlü olduğunu belirtti.

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, kurbanlarının yasını paylaştıklarını kaydederek, İspanya ile dayanışma içinde olduklarını vurguladı.

"Acısını paylaşıyoruz"

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, sosyal medyadaki açıklamasında, saldırı nedeniyle derin bir şok içinde olduğunu ifade ederek, "Kurbanlar ile onların yakınları ve dostlarının acısını paylaşıyoruz." ifadesine yer verdi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, sosyal medya hesabından, "Barcelona'da suçsuz insanlara yönelik saldırıdan çok korkunç görüntüler var. Dünyanın her tarafından bir araya gelen insanlar olduğu bir yerde yapılan saldırı kara bir gündür." mesajını paylaştı.

Avusturya Başbakanı Christian Kern, sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, "Barcelona'dan korkunç haber, dualarım mağdurlar ve yakınlarıyla." mesajına yer verdi.

Avusturya Dışişleri ve Entegrasyon Bakanı Sebastian Kurz da sosyal medya hesabından, "Masum insanlara yönelik gerçekleştirilen bu kanlı saldırıyı en sert şekilde kınıyorum. Dualarım mağdurlarla. Terör başarılı olamayacak." paylaşımında bulundu.

Guterres'ten kınama

BM Genel Sekreter Sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre Antonio Guterres, kurbanların yakınları, İspanya halkı ile hükümetine taziyelerini sunarak "alçak saldırının" failleri ve sorumlularının bir an önce yakalanmasını umduğunu belirtti.

Guterres, BM'nin terör ve aşırılıkçı şiddetle mücadelesinde İspanya hükümeti ile dayanışma içinde olduğunu da vurguladı.

"Güçlü olun, sizi seviyoruz"

ABD Başkanı Donald Trump, saldırının ardından sosyal medya hesabından kınama mesajı paylaştı.

Mesajında Trump, "ABD Barcelona'daki terör saldırısını kınıyor ve elinden gelen yardımı yapacak. Güçlü olun, sizi seviyoruz." ifadelerini kullandı.

"Dualarımız İspanya'nın masum insanlarıyla"

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da saldırıya ilişkin açıklamada, gelişmeleri takip ettiklerini belirterek, "Dualarımız İspanya'nın masum insanlarıyla." dedi.

Barcelona'daki ABD Konsolosluğunun saldırıdan etkilenen ABD vatandaşlarına yardım ettiğini vurgulayan Tillerson, "Bu bölgede bulunan vatandaşlarımızdan bir an önce sevdiklerine ulaşarak sağlık durumları hakkında bilgi vermelerini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Tillerson, ABD'nin İspanya güvenlik güçlerine yardım etmeye hazır olduğuna dikkati çekerek, "Teröristler, dünyanın neresinde olursa olsun ABD ve müttefiklerinin onları bulup, adalete teslim etmeye kararlı olduğunu bilmeli". değerlendirmesinde bulundu.

#Barcelona
#ispanya
#Terör
7 yıl önce