|

'İsrail İran'ı vurmakta kararlı'

CIA eski yetkilisi Bruce Riedel, İsrail'e yaptığı ziyarette, bu ülkenin İran'ı vurmakta kararlı olduğu izlenimi edindiğini söyledi.

Yeni Şafak
00:00 - 21/12/2007 Friday
Güncelleme: 18:42 - 21/12/2007 Friday
Yeni Şafak
'İsrail İran'ı vurmakta kararlı'
'İsrail İran'ı vurmakta kararlı'

Aralarında Bush'un da bulunduğu üç ABD Başkanına danışmanlık yapan CIA eski yetkilisi Bruce Riedel, İsrail'e yaptığı ziyarette, bu ülkenin İran'ı vurmakta kararlı olduğu izlenimi edindiğini söyledi.

Kasım ayında İsrail'i ziyaret eden ve İsrail istihbarat yetkilileriyle temaslarda bulunan Bruce Riedel, 'İsrail ne yapacak?' başlıklı yazısında, İsrail'in Ortadoğu'da nükleer silah tekelinin tehdit edilmesine izin vermeyeceğini ve İran'ı vurmakta kararlı olduğunu öne sürdü. Aralarında George W. Bush'un da bulunduğu üç ABD başkanına Ortadoğu ve Güney Asya konularında danışmanlık yapan Riedel'in yazısından alıntılar tapan Newsweek dergisi, Amerikan istihbarat çevrelerinin İran'ın nükleer slah programını 2003'e terkettiği yönündeki son raporunun da İsrail'in tek başına hareket etme ihtimalini güçlendirdiği yorumunda bulundu.

SABOTAJLAR YAPILACAK

Uzun süredir İsrail'in nihai olarak İranla çatışmaya gireceği tahminnde bulundan İsrail Savunma Bakanı eski yardımcısı Ephraim Sneh de Newsweek'e yaptığı açıklamada, "Bugün Bugün üç hafta öncesine nisbetle bu htimale daha da yakınız. Bu tehdide karşı kendi başımıza jhazırlanmak zorundayız" dedi. Washington'daki Ulusal Güvenlik Enstitüsü uzmanı David Albright da, Ekim ayında İsrail'in Suriye'deki hedeflere düzenlenen saldırısına ABD yönetimnini tepki göstermemesinin de Tel Aviv'i, İran'a tek yanlı saldırı konusunda cesaretlendirdiğini savundu. Albright, İsrail'in İran'a yönelik muhtemel 'önleyici saldırısının' geleneksel tarzda olmayacağını, sabotajlar şeklinde cereyan edebileceğini kaydetti. Başkan Bush'un Ocak ayında Ortadoğu'ya yapağı 9 günlük ziyarete de değinen Newsweek, bu sürpriz ziyaretin, son istihbarat raporunun 'çok ileri gittiği' görüşünde olan Amerikalı şahinlere verilen bir taviz olduğunu savundu. Haberde, Başkan Bush'un Ortadoğu ziyaretinin, Washington'un İran tehdidini ciddiye aldığının ilanı ve Ortadoğu barış sürecinin ıkmaza girmesini önleme amacıyla kararlaştırıldığın kaydetti.

16 years ago