|

İtalya’da ayrılık rüzgarı

İspanya’dan sonra İtalya’da da ayrılık rüzgarları esiyor. İtalya’nın ekonomik açıdan zengin bölgelerinden Lombardiya ve Veneto’da merkezi yönetimden daha geniş haklar almayı danışmak üzere yapılan referandumdan “evet” sonucu çıktı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/10/2017 Salı
Güncelleme: 00:59 - 24/10/2017 Salı
Yeni Şafak
Referandumun geçerli sayılabilmesi için yüzde 50+1’lik katılım oranı şartı aranan Veneto bölgesinde yüzde 59,7 katılım olduğu belirtildi.
Referandumun geçerli sayılabilmesi için yüzde 50+1’lik katılım oranı şartı aranan Veneto bölgesinde yüzde 59,7 katılım olduğu belirtildi.

Referandumun geçerli sayılabilmesi için yüzde 50+1’lik katılım oranı şartı aranan Veneto bölgesinde yüzde 59,7 katılım olduğu belirtildi. Oy kullananların yüzde 98’inin “Evet” oyu verdiği Veneto Bölgesi’nin Bölgesel Yönetim Başkanı Luca Zaia, “Bu referandumun, Venetoluların özerklikten yana olduğunu gösterdiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Müzakerelere hazırız

Oylamada herhangi bir katılım oranı şartının aranmadığı Lombardiya'da ise Bölgesel Yönetim Başkanı Roberto Maroni, katılım oranının yüzde 40’ın üzerinde olduğunu açıkladı. Maroni, geniş kapsamlı özerkliğe “Evet” diyenlerin oranının yüzde 95, “Hayır” diyenlerin oranının yüzde 3 olduğunu bildirdi. Referanduma yönelik hükümetten ilk yorum ise Bölgesel İşler Bakanlığı Müsteşarı Gian Claudio Bressa’dan geldi. Bressa, hükümetin söz konusu bölgelerle, geniş özerkliğin tanımını yapacak müzakereler için hazır olduğunu açıkladı. Müzakerelerin sonucunda söz konusu bölgelere geniş haklar içeren özerkliğin tanımlandığı yasa tasarısı hazırlanması ve bunun parlamentodan geçmesi gerekiyor.

#İtalya
#Referandum
#Bağımsızlık
7 yıl önce