|

Katalonya’dan Franco suçlaması

Katalonya Başkanı Carles Puigdemont, Madrid yönetiminin Katalan özerk hükümetini görevden alma kararını, “Franco döneminden bu yana bölgeye yapılan en kötü saldırı” olarak niteledi. Kararın Katalanların demokratik iradesine karşı bir hareket olduğunu söyleyen Puigdemont, bunu kabul etmeyeceklerini vurguladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/10/2017 Pazartesi
Güncelleme: 01:01 - 23/10/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Barselona’da yarım milyona yakın bağımsızlık taraftarı, Madrid’in bölgenin özerkliğini askıya alma kararını protesto etti.
Barselona’da yarım milyona yakın bağımsızlık taraftarı, Madrid’in bölgenin özerkliğini askıya alma kararını protesto etti.

İspanyol hükümetinin Anayasa'nın 155. maddesi uyarınca Katalonya Özerk Yönetimi hükümetini feshetme kararına Katalonya’dan sert tepki geldi. Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont, Katalonya’nın İspanya hükümetinin kararını kabul etmeyeceğini belirterek, bu kararın Franco döneminden bu yana bölgeye yapılan en kötü saldırı olduğunu belirtti. Katalonya Özerk Yönetimi hükümetinin feshedilme kararının, Katalanların demokratik iradesine karşı bir hareket olduğunu ifade eden Puigdemont, İspanya hükümetine verilecek cevabı tartışmak üzere parlamento oturumu talep edeceğini söyledi. Avrupa’ya da İngilizce seslenen Puigdemont, Katalonya’da Avrupa Birliği değerlerinin risk altında olduğunu söyledi.

‘Amacımız düzeni sağlamak’

Katalonya Parlamentosu Sözcüsü Carme Forcadell de, merkezi yönetimin adımını “fiili darbe” olarak niteledi ve “Bu, Avrupa Birliği üyesi bir ülkede yaşanan otoriter bir darbedir. Rajoy demokratik yollarla seçilmiş bir hükümete son vermeye çalışıyor” dedi. Katalonya’nın özerkliğini askıya alan İspanya’nın Dışişleri Bakanı Alfonson Dastis ise, “Yaptığımız şey Katalonya’daki düzeni yeniden sağlamak” ifadelerini kullandı. İspanya hükümetinin anayasaya aykırı davranmadığının altını çizen Dastis, “insanların Katalan lider Carles Puigdemont’un talimatlarını dikkate almamasını ümit ettiğini” söyledi. Dastis “fiili darbe” suçlamasına ise “Asıl darbeyi yapan bağımsızlık isteyen yerel hükümettir” dedi.

Yarım milyon sokaklara döküldü

Katalonya’nın başkenti Barselona’da Rajoy’un aldığı kararları açıklamasının ardından 450 bin civarındaki bağımsızlık yanlısı gösteri düzenledi. Hapisteki iki Katalan aktivistin serbest bırakılmasının talep edildiği gösterilere Puigdemont da katıldı. İspanya’nın söz konusu kararı Katalonya hükümetinin feshedilmesini ve en fazla 6 ay içerisinde erken yerel seçime gidilmesini içeriyor. İspanya hükümetinin aldığı 155. maddeyle bağlantılı kararının yürürlüğe girmesi için Senato’nun onayı gerekiyor. Oylamanın 27 Ekim Cuma günü yapılması bekleniyor. Bu süre zarfında Katalonya bağımsızlık ilan ederse, Başsavcılık, Katalonya Başkanı Carles Puigdemont hakkında “devlete karşı ayaklanma” suçundan dava açacak. 

  • Tartışmalı
    referandum
  • İspanya Anayasa Mahkemesi’nin yasa dışı olarak tanımladığı bağımsızlık referandumu 1 Ekim’de yapılmıştı. Katalan yönetiminin Madrid hükümetince yapılan uyarılara rağmen düzenlediği bağımsızlık referandumundan, yüzde 43 katılım oranıyla yüzde 90 “evet” oyu çıkmıştı. Puigdemont, referandum sonuçlarına göre Katalanların bağımsızlığa hak kazandıklarını söylemiş ama Madrid’le diyalog kurmak adına İspanya’dan ayrıldıklarını ilan etmemişti. Franco İspanya’yı 1939’dan 1975’teki ölümüne dek demir yumrukla yönetmiş, bir dizi baskıcı önlemin yanında Katalonya’nın yetkilerini almış ve Katalanca’yı yasaklamıştı.
#Carles Puigdemont
#Madrid
#Katalonya
#İspanya
6 yıl önce
default-profile-img