|

Katliamı durdurun

Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı, Halep’te yaşanan yoğun bombardıman ve katliamları durdurmak için uluslararası toplumu müdahaleye davet etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/09/2016 Salı
Güncelleme: 21:34 - 26/09/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Halep'te yaşanan yoğun bombardıman ve katliamları kınayarak, uluslararası toplumu, katliamları durdurmak için müdahale etmeye davet etti. Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu'l Gayt yaptığı yazılı açıklamada, “Halep'te yapılan vahşi bombardımanlarla sivillere yönelik günlerdir devam eden operasyonları şiddetle kınıyoruz. Bu saldırılar, kısa süre önce varılan ateşkes ortamını kriz ortamına çeviriyor” dedi. Esed rejimine bağlı güçlerin, Halep'e yönelik son 3 gündür sürdürdüğü askeri operasyonlarda 300'ü aşkın sivilin hayatını kaybettiğine değinen Ebu'l Gayt, “Gerilimin bu şekilde tırmandırılması bazı taraflarda bulunan ve askeri çözümün dayatılmasının siyasi çözüme olan ihtiyacı aştığı yönündeki yanlış kanaati yansıtıyor” dedi.



HALKA YARDIM ÇAĞRISI


Sivil halka karşı yasaklı silahların kullanıldığı yönündeki haberlere değinen Ebu'l Gayt, bu durumun, üzücü ve çok tehlikeli olduğunu, kanıtlanması durumunda da acilen durdurulması gerektiğini dile getirdi. Ebu'l Gayt, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ni ahlaki ve hukuki sorumluluklarını yerine getirmeye, ateşkes konusunda çalışmalarda bulunan tüm taraflara da sivil halka yardım etmeleri çağrısında bulundu. İİT tarafından da bombardımanlara tepki gösterildi. İİT Genel Sekreteri İyad Emin Medeni tarafından yapılan açıklamada, “Halep'te sivillere yönelik bombardımanları ve insani yardım kafilelerinin vurulmasını şiddetle kınıyoruz” denildi.



SAVAŞ SUÇU VAR


Sivil vatandaşlara ve yardım konvoylarına yönelik saldırıların 'savaş suçu' olduğu ve Esed rejiminin bu saldırılardan dolayı hesaba çekilmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, bu saldırıları gerçekleştiren Esed rejimine destek veren ülkelerin de işlenen 'savaş suçunun' sorumluluğunu üstlenmesi gerektiği vurgulandı. Suriye'de ateşkes ile ilgili girişim yürüten ülkeler ile uluslararası topluma çağrı yapılan açıklamada, yıkıcı hava saldırıları ile artarak devam eden yıkım ve insan hakları ihlallerinin sona erdirilmesi için acil girişim yapılması gerektiği kaydedildi.



HESAP SORULSUN


Öte yandan, Esed rejimi ve Rusya'ya ait savaş uçakları, Halep'in kuşatma altındaki semtlerine yönelik yoğun hava saldırılarını sürdürüyor. Bombardımanlarda, bazı yaşam merkezleri ve sivil savunma binaları tahrip oldu. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkan Yardımcısı Muvaffak Neyrabiye, yalnızca Beşşar Esed ve yönetici zümresinin değil, katliamlarına ortak olan Rusya ve İran hükümetlerinden de hesap sorulması gerektiğini dile getirdi.



#Esed rejimi
#Arap Birliği
8 yıl önce