|

Kırgızistan'ın ana muhalefet liderine 'yolsuzluk' ve 'dolandırıcılık' suçlaması

Kırgızistan Başsavcılığı, ana muhalefet Sosyalist Ata Meken Partisinin lideri Ömürbek Tekebayev hakkında “yolsuzluk" ve “dolandırıcılık" suçlamasıyla dava açtı.

Yeni Şafak
19:49 - 25/02/2017 Cumartesi
Güncelleme: 19:58 - 25/02/2017 Cumartesi
AA
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Kırgızistan'da Ana muhalefet Sosyalist Ata Meken Partisinin lideri Ömürbek Tekebayev'a 'dolandırıcılık' ve 'yolsuzluk' suçlamasıyla Kırgızistan Başsavcılığı tarafından dava açıldı.



Başsavcılıktan yapılan açıklamada, Tekebayev'in, 2010 yılında geçici hükûmette başbakan yardımcılığı yaptığı dönemde dolandırıcılık yaptığı iddia edildi.



Açıklamada, Rus iş adamı Leonid Mayevskiy'nin, siyasi destek vermek bahanesiyle kendisini bir milyon dolar dolandırdığını ileri sürdüğü Tekebayev hakkında suç duyurusunda bulunduğu hatırlatıldı.



Tekebayev'in, kamuya ait GSM operatörü Megakom şirketini satın almak isteyen Rus işadamı Mayevskiy'den ayrıca milyonlarca dolar rüşvet istediği ifade edilen açıklamada, muhalefet liderinin ödediği parayı geri isteyen Mayevskiy'i tehdit ettiği ileri sürüldü.



Başsavcılık, Tekebayev'in, devletin meşruiyetine gölge düşürmek, hükümetin itibarını güvenirliğini zedelemek ve toplumun ve devletin çıkarlarına tehdit oluşturmaktan sorumlu tutulduğunu kaydetti.



Ana muhalefet lideri hakkındaki soruşturmanın Milli Güvenlik Devlet Komitesi (GKNB) Yolsuzluk Mücadele Bölümü tarafından yürütüleceği belirtildi.



Öte yandan, Akipress Haber Ajansı'na konuşan Rus iş adamı Mayevskiy, Kırgızistan'da telekomünikasyon pazarına girmek için destek sözü aldığı Tekebayev'e yüklü miktarda para ödediğini belirterek, “Megakom şirketini 300 ile 350 milyon dolar arasında bir meblağa satın almak istedim. Tekebayev, benden bizzat pazara girmem için bir milyon dolar talep etti. Ancak daha sonra dolandırıldığımı anladım." ifadesini kullandı.



Tekebayev, aralık ayında anayasa referandumuna karşı çıkmış, Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'i yetkilerinin dışına çıkmakla suçlayarak meclisten Atambayev'in azledilmesini isteyeceklerini söylemişti.



Tekebayev, geçen haftaki Kıbrıs ziyaretinde devrik Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev ile görüştüğü iddiaları üzerine düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Atambayev'in mal varlığını araştırmak için Kıbrıs'a gittiğini ileri sürmüştü.





#GSM operatörü Megakom
#Kırgızistan
#Milli Güvenlik Devlet Komitesi
7 yıl önce