|

Kral Selman: Irak ile ilişkimiz kaderdir

27 yıl aranın ardından Bağdat’la ilişkileri onaran Kral Selman, Irak’la ilişkiyi, “kardeşlik, kan, tarih ve bir kaderdir” sözleriyle tanımladı. Suudi Arabistan-Irak Koordinasyon Konseyi'nin birinci toplantısında Bağdat seferlerinin yeniden başlaması kararı alındı. İki ülke gümrüklü sınır kapılarının açılması, gümrüksüz serbest ticaret bölgelerinin kurulmasında da anlaştı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/10/2017 Salı
Güncelleme: 00:58 - 24/10/2017 Salı
Yeni Şafak
Suudi Arabistan-Irak Koordinasyon Kurulu toplantısı gerçekleştirildi
Suudi Arabistan-Irak Koordinasyon Kurulu toplantısı gerçekleştirildi

Suudi Arabistan-Irak Koordinasyon Kurulu toplantısı gerçekleştirildi. Toplantının açılışında konuşan Suudi Kral Selman, “Irak ile ilişkimiz bir kaderdir” dedi. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın da katıldığı toplantının açılışında konuşan Kral Selman, Suudi Arabistan ile Irak arasındaki ilişkiyi, “Bu sadece komşuluk ve ortak çıkarlar değil, kardeşlik, kan bağı, tarih ve bir kaderdir” diyerek tanımladı. Irak’ın birlik ve istikrarını desteklediklerini kaydeden Selman, “Irak’taki kardeşlerimizi terörün kökünü kazıyıp mağlup etme yönündeki kazanımlarından dolayı tebrik ediyoruz” ifadelerini kullandı. Kral Selman, Rex Tillerson ve Irak Başbakanı İbadi’ye katılımları için çok teşekkür de etti.

GÜMRÜK ANLAŞMASI

“Suudi Arabistan-Irak Koordinasyon Konseyi”nin birinci toplantısının ardından yayınlanan ortak açıklamada ise iki ülke arasındaki tarihi ilişkilere değinilerek, Bağdat seferlerinin yeniden başlaması, gümrüklü sınır kapılarının açılması, gümrüksüz serbest ticaret bölgelerinin kurulması da olmak üzere bir dizi karar alındı. Koordinasyon Konseyince yayınlanan ortak açıklamada, “İki ülke arasında din, kardeşlik, komşuluk ve akrabalık bağları var. Bu bağlar ülke ilişkilerinin gelişiminde önemli roller üstlenecek.” ifadesine yer verildi. Açıklamada, şu değerlendirmede bulunuldu: Tarafların “sınır kapılarını açıp aktif hale getirmesi, sınır bölgelerinin desteklenmesi, iki ülke arasında gümrük anlaşmasının sağlanması ve vergi ile gümrükten muaf serbest ticaret bölgelerinin kurulması için çalışmalara başlanacak.”

ENERJİ HATTI KURULUYOR

Suudi Arabistan’ın Cemime, Semave yollarının bakım ve onarım çalışmalarını yapması, Iraklı hacıların karayolu ile ülkeye daha rahat ulaşabilmesi için de Enbar yolunun tamamlanacağı belirtilen açıklamada, Irak ile Suudi Arabistan arasında enerji hattının kurulması için de fizibilite çalışmalarına başlanmasının kararlaştırıldığı ifade edildi.

  • ABD’ye Şii milis yanıtı
  • Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın Şii Haşdi Şabi milislerinin dağıtılması gerektiğine yönelik sözlerine tepki gösterdi. İbadi’nin ofisinden yapılan açıklamada, “Kimsenin Irak’ın içişlerine karışmaya hakkı yoktur” ifadeleri yer aldı. Tillerson, başta İran’ın desteklediği milisler olmak üzere Irak’ta DEAŞ ile mücadele eden tüm yabancı savaşçıların ülkelerine geri dönmeleri gerektiğini söylemişti. 10 binlerce kişiden oluşan Haşdi Şabi, İran’dan para ve eğitim desteği alıyor. Tillerson’a İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de tepki gösterek “DEAŞ terörizmi karşısında kendi evlerini ve vatanlarını korumak için mücadele eden Iraklıların tam olarak hangi ülkeye dönmeleri gerekir” diye sordu.
#Irak
#Suudi Arabistan
#Kral Salman
#ABD
6 yıl önce