|

Macron'dan Suriye açıklaması: Esed hesap verecek

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Esed'in geçiş döneminde muhatap alınacağını ancak sonrasında işlediği suçlar için kendi halkı ve uluslararası hukuk önünde hesap vereceğini söyledi.

Yeni Şafak
00:44 - 18/12/2017 Pazartesi
Güncelleme: 00:46 - 18/12/2017 Pazartesi
AA
Fransa Cumhurbaşkanı Macron
Fransa Cumhurbaşkanı Macron
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Suriye'deki savaşın şubat sonuna kadar sona ereceğini belirterek, Beşşar Esed ve temsilcilerinin geçiş döneminde muhatap alınacağını, daha sonra ise
Esed'in işlediği suçlar için kendi halkı ve uluslararası hukuk
önünde hesap vermesi gerektiğini kaydetti.

Macron, Fransız 2. Kanalı'nda katıldığı özel yayında gündeme dair soruları yanıtladı.

Göreve geldiği haziran ayından bu yana ikinci kez ulusal televizyona çıkan Macron, uluslararası arenada yeni bir liderliğin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Programda Suriye ve Ortadoğu'daki gelişmelere de değinen Macron, "Suriye'deki savaşın şubat sonuna kadar kazanılacağını, Beşşar Esed'in görevde olacağını, kendisiyle ve temsilcileriyle irtibatın devam edeceğini" ifade etti.

Suriye'de Esed'in varlığının, savaşı kazanan taraflardan olan Rusya ve İran'ın korumasında olduğu için devam edeceğini aktaran Macron, "
Beşşar, Suriye halkının düşmanı, benim düşmanım ise DEAŞ.
" ifadelerini kullandı.

Macron, Esed'in işlediği suçlar nedeniyle kendi halkı ve uluslararası hukuk önünde hesap vereceğini belirterek, "Gelecek ayın başında Fransa'nın, öne çıkmasını beklediği süreçte, Beşşar'ın taraftarları olacak fakat bunun yanında ve özellikle Suriye muhalefetinin tüm temsilcilerini de görmeyi diliyorum. DEAŞ'ın değil, Beşşar'ın yüzünden ve güvenlik kaygısıyla ülkelerini terk edenler de dahil." dedi.

Macron, geçen hafta yaptığı açıklamada, Fransız ordusunun uluslararası koalisyon çerçevesinde Eylül 2015'ten bu yana devam eden Suriye operasyonunu sona erdireceğini kaydetmişti.

Rusya Savunma Bakanlığı, perşembe günü yaptığı açıklama ile Suriye'nin DEAŞ'tan temizlendiğini duyurmuştu.

#DEAŞ
#Emmanuel Macron
#Suriye
6 yıl önce
default-profile-img