|

Made in Türkiye!

Bush'a ayakkabı fırlatan Iraklı gazeteci El Zeydi bugün Saddam'ın yargılandığı mahkemeye çıkartılacak. Türk ayakkabıcı Ramazan Baydan ise ayakkabının kendi firmalarının üretimi olduğunu söyledi

Abdullah Yıldırım
00:00 - 17/12/2008 Çarşamba
Güncelleme: 03:23 - 17/12/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
Made in Türkiye!
Made in Türkiye!

Amerikan Başkanı George Bush'a, Irak'a yaptığı veda ziyaretinde ayakkabılarını fırlatan Iraklı gazeteci Mantazır El Zeydi bugün Saddam Hüseyin'in yargılandığı mahkemeye çıkartılacak. El Zeydi'ye destek için yüzlerce avukat, dünya medyası, insan hakları kuruluşları hazır beklerken Bush'a fırlatılan ayakkabıyla ilgili ilginç bir özellik ortaya çıktı. İstanbul'da faaliyet gösteren Türk ayakkabı firması Baydan'ın sahibi 'fırlatılan ayakkabı bizim kendi imalatımız' dedi.

KENDİ ELLERİMLE ÇİZDİM

İstanbul Altınşehir'de faaliyet gösteren ihracat firması Baydan Ayakkabıcılık'ın sahibi Ramazan Baydan, görüntülere dikkatlice baktığını ve 1999'da modelini kendi elleriyle çizdiği ayakkabının, Bush'a fırlatılan ayakkabı olduğunu görünce büyük şok yaşadığını anlattı.

TALEP YÜZDE YÜZ ARTTI

Baydan, Bush'a fırlatıldıktan sonra, Irak'tan birçok müşterisinden sipariş telefonları aldıklarını ve ayakkabıya olan talebin ilk günden yüzde yüz arttığını söyledi. 271 seri numarasıyla üretilen kışlık ayakkabının teki 300 gram. Türkiye'den çıkış fiyatı 27 dolar ve Irak'ta 35'e satılıyor. Baydan, 'Eğer Bush'un kafasına denk gelseydi, zarar vermezdi' dedi

LİDERLER BRAVO DEDİ

Öte yandan dünya liderlerinden gazeteciye üstü kapalı tebrik mesajları geldi. Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, gazetecinin ayakkabılarını fırlatırken çekilen video görüntülerini gülerek izlerken “Kimseye ayakkabı atılsın demiyorum, ancak cesurca bir hareket” diye konuştu. İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos ise Bush'a ayakkabı fırlatılmasını, “Müslüman dünyasının öfkesini ve hislerini yansıttığı” şeklinde yorumladı.




Artık tek dostu Barney

Amerikan Başkanı George Bush sürpriz bir şekilde başlattığı, sürprizlerle dolu Irak gezisinden sonra Beyaz Saray'a dönerek köpeği Barney'le hasret giderirken bir yandan da eşi Laura Bush'un Noel hazırlıklarına yetişmeye çalıştı. Tüm dünyada büyük yankı yaratan “ayakkabı” olayının keyfini bozmadığı ABD Başkanı Bush, Bağdat'ta Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile görüşmesinde de espriler yaptı. Bush'un, Barzani'ye “Sizi yeniden Kürt ve Peşmerge kıyafetiyle görmek ne güzel” dediği öğrenildi. Bush, Barzani için “özgürlük savaşçısı” da dedi.


Bush'a ayakkabı atmaca

Bush'a fırlatılarak tarihe geçen ayakkabı bilgisayar oyununa çevrildi. Iraklıların büyük ilgi gösterdiği “www.sockandawe.com” adlı internet sitesinde yer alan “Sock and Awe” isimli bilgisayar oyununda, Irak Başbakanı Maliki sabit kalırken, kürsünün arkasındaki Bush ise kendine fırlatılan ayakkabılardan kurtulmaya çalışıyor. Bağdat'ta cafe ve ofislerde rağbet gören oyun, “en çok isabet ettirme yarışı” haline dönüştü.


15 yıl önce