|

Mafyadan Ekvador'da darbe girişimi

Güney Amerika ülkesi Ekvador’da organize narko-çetelerle devlet arasındaki mücadele iç savaşa dönüştü. Birçok kamu kurumunun yanı sıra devlet televizyonunu basıp personeli rehine alan çeteler adeta darbe girişiminde bulundu. Çetelere savaş ilan eden Ekvador Devlet Başkanı karşılığın çok sert olacağını bildirdi.

04:00 - 11/01/2024 Perşembe
Güncelleme: 02:05 - 11/01/2024 Perşembe
Yeni Şafak
Çetelere savaş ilan eden Ekvador Devlet Başkanı karşılığın çok sert olacağını bildirdi.
Çetelere savaş ilan eden Ekvador Devlet Başkanı karşılığın çok sert olacağını bildirdi.

Ekvador’da Adolfo Fito Macias isimli çete elebaşının hapishaneden kaçmasının ardından başlayan karışıklık silahlı isyana dönerken, olağanüstü hal (OHAL) ilan eden Devlet Başkanı Daniel Noboa olaylara karışan narko çetelere karşı savaş açıldığını açıkladı. Çeteler ise OHAL kararına çok sayıda polisi kaçırıp canlı yayınları basarak karşılık verdi. Çeteler, “Savaş ilan ettiniz, şimdi savaşı göreceksiniz” açıklaması yaptı. Şiddet olaylarında şu ana kadar 10 kişi yaşamını yitirdi. Şu ana kadar güvenlik güçlerine en az 30 saldırı yapıldığı açıklandı. Komşu Peru ise sınıra özel birlikler yerleştirdi.

Canlı yayını bastılar

Liman kenti Guayaquil’de devlete ait televizyonu basan çetelerin, personeli rehin alarak pompalı tüfek doğrulttukları görüntüler ülkede şok etkisi yarattı. Sağa sola kaçışıp “lütfen ateş etmeyin” diye yalvaran personel ise büyük dehşet yaşadı. Görüntülerde, yüzlerini maskeyle kapatan kişilerin, stüdyoda bulunanları rehin aldığı, spikerin cebine patlayıcı madde koyduğu görüldü. Ekvador Polis Teşkilatı Müdürü Cesar Zapata, televizyon stüdyosuna baskın düzenleyen silahlı kişilerin tamamının gözaltına alındığını bildirdi.

Orduya emir

Noboa, sosyal medya hesabı X’teki paylaşımında, ülkede “Silahlı İç Çatışma Hali” ilan ettiklerini vurgulayarak, “Çetelerin etkisiz hale getirilmesi için silahlı kuvvetlere talimat verdim. Terör örgütlerinin ülkenin huzurunu bozmasına müsaade etmeyeceğiz” değerlendirmesinde bulundu. 20 tane organize uyuşturucu suç örgütünün isimlerini sırasıyla yazan Devlet Başkanı Noboa, bu örgütlerin etkisiz hale getirilmesi için silahlı kuvvetlere tam yetki verdi.

Benzeri görülmemiş saldırı

Noboa başkanlığında düzenlenen güvenlik toplantısından sonra basın mensuplarına açıklamada bulunan Ekvador Silahlı Kuvvetler Ortak Komutanlığı Başkanı Jaime Vela, terör örgütlerinin artık “meşru hedefleri” olduğunu ve bu gruplarla “kesinlikle” pazarlık yapılmayacağını duyurdu. Suç örgütlerine “ciddi” darbe vurduklarını dile getiren Vela, “Ulus tarihinde kanlı ve benzeri görülmemiş saldırılar gerçekleştirdiler. Onların vahşi kötülükleri cezasız kalmayacak ve girişimleri boşa çıkartılacak” dedi.

OHAL’e baskınla karşılık

Çete elebaşının hapishaneden kaçmasının ardından Devlet Başkanı Noboa’nın imzaladığı kararnameyle OHAL ilan edilmişti. Yerel basına göre, 60 gün uygulanacak OHAL kararının ardından suç örgütleri çok sayıda polisi kaçırdı ve araçları ateşe verdi. Ayrıca sosyal medyada yayılan görüntülerde çetelerin üniversiteler gibi kamu binalarına da baskınlar düzenlediği görüldü. OHAL ilanını savaş olarak niteleyen ve karşılık vereceklerini açıklayan çeteler, gece 11’den sonra sokaklarda olan herkesin infaz edileceğini duyurdu. Ekvador Emniyet Biriminin X’ten yaptığı paylaşımda, olaylara karışanlar hakkında “Faillerin yakalanması için özel birlikler görevlendirildi. Bu olayların hiçbiri cezasız kalmayacak” ifadeleri kullanılmıştı.



#Ekvador
#Mafya
#Noboa
#Çatışma
#OHAL
4 ay önce