|

Medya çark etti

ABD’de önceki gün yapılan seçimleri kazanan Cumhuriyetçi Parti adayı iş adamı Donald Trump, ABD’nin 45. başkanı oldu. Seçim kampanyaları süresince Demoratların adayı Clinton’ı açıkça destekleyerek Trump karşıtı yayınlar yapan ABD ve İngiliz medyası ise, Trump’ın zaferiyle birlikte tavır değiştirdi. “Trump neden başkan olmamalı”, “Başkanlık için Clinton” gibi makalelerle Clinton lehine algı operasyonu yürüten gazeteler, seçim sonuçlarını “Trump başkan”, “Trump’ın zaferi” başlıkları ile duyurdu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/11/2016 Perşembe
Güncelleme: 20:51 - 9/11/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Donald Trump, 2016 başkanlık seçimlerini rakibi Hillary Clinton'a karşı ezici bir üstünllük sağlayarak kazandı. Demokrat Parti adayı Hillary Clinton'ı seçim süresince destekleyen ABD ve İngiliz medyası Trump'ın zaferi sonrasında tavır değiştirdi. ABD ve İngiliz basını, ABD'deki başkanlık seçimlerinde Clinton'a olan desteğini gizlememiş ve Clinton'ın avantajlı olduğunu savunmuştu. Ancak medyanın bu tavrının ve Clinton'ın seçimi önde götürdüğüne dair sonuçları içeren anketler yayınlamasının, Donald Trump'ın seçimi kazanmasıyla algı operasyonundan ibaret olduğu ortaya çıktı. Trump, seçim kampanyası süresince medyanın kendisine çok büyük bir şekilde savaş açtığını söylemiş ve medyayı Clinton'cı olmakla suçlamıştı.



Gazete operasyonları tutmadı


ABD'nin önemli gazetelerinden The New York Times seçim öncesi “NY Times'tan bir ilk: Başkanlık için Clinton” başlığıyla bir yazı kaleme alarak demokrat adaya açık destek vermişti. Clinton'ı destekleyen bir yayın çizgisi sürdüren New York Times, Trump'ın galip gelmesini “Trump zafer kazandı” şeklinde duyurdu.



ABD'li USA Today, 34 yıllık yayın tarihinde bir ilke imza atarak doğrudan başkanlık yarışına müdahil olduklarını ve Trump'a karşı tavır aldıklarını duyurmuştu. Gazete, Trump'ın zaferini “Trump ABD'nin 45. Başkanı seçilerek tüm dünyayı şok etti “ başlığıyla verdi.



Trump dalgası


Seçimlerden bir gün önce “Clinton avantajlı” başlığını atan İngiliz Times gazetesi, “Trump dalgası” başlığını attı. Independent gazetesi, “Başkan Trump?” manşetiyle haberi servis ederek, Cumhuriyetçilerin önemli üstünlük kazandığını kaydetti. İngiliz Daily News gazetesinin manşetinde ise, her şeyin bittiğini belirten bir ABD görseli kullanıldı. ABD bayrağı yere indirilmiş, zeminde Beyaz Saray görseli üzerine “Korku evi” başlığı atıldı.



Şoke edici zafer


Avrupa basını, Trump'ın ABD'nin 45. başkanı seçilmesine geniş yer verdi. Avrupa gazeteleri, Trump'ın seçilmesinin tahmin edilemediği ve “Clinton'a karşı kazanılmış şoke edici bir zafer olduğu” yorumlarına yer verdi. Alman “Frankfurter Allgemeine Zeitung” gazetesi, “düşünülemeyecek bir şeyin gerçekleştiği” yorumunu yaptı. “Süddeutsche Zeitung” gazetesi ise “Trump'ın zaferi, ABD ve dünya için bir dönüm noktası” başlığını kullandı.



'Bay Brexit'


İngiliz yayın kurumu BBC “Camilerin gözetim altına alınması”, “ABD'de işkencenin tekrar uygulanmaya başlanması” gibi Trump'ın inandığı 30 politikanın sıralandığı bir yazı yayımladı. Sky News ise “Bay Brexit” olarak tanımladığı Trump'ın seçilmesinin, İngiltere Başbakanı Theresa May'in Brexit planlarında değişikliğe neden olabileceği yorumlarına yer verdi.



İmkansızı başardı


Macaristan'daki günlük siyasi gazetelerinden Magyar Nemzet internet sayfasından yayınladığı haberde, Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın, neredeyse imkansızı başararak büyük bir zafer kazandığını belirtti. Danimarka'daki Politiken gazetesi, Trump'ın seçimi kazanmasını “Sansasyon: Donald Trump ABD'nin yeni başkanı” başlığıyla duyurdu. Avusturya devlet televizyonu ORF, “ABD'nin yeni başkanı Donald Trump” başlığını kullandı.






#Donald Trump
#Hillary Clinton
#New York Times
#Amerikan medyası
7 yıl önce